Havsplanering
Den statliga havsplaneringen leds av Havs- och vattenmyndigheten och omfattar Sveriges tre havsplaneområden: Västerhavet, Östersjön och Bottniska viken. Länsstyrelsen stödjer arbetet på regional och kommunal nivå.
Många intressen ska samsas om havet. Havsplanering är till för att havet ska användas hållbart och effektivt, nu och i framtiden.
Statliga havsplaner på gång
Våren 2021 väntas regeringen ta beslut om Sveriges första statliga havsplaner. Planerna ska visa statens samlade syn på hur havet ska användas i Sveriges tre havsplaneområden: Västerhavet, Östersjön och Bottniska viken. Planerna kommer att vägleda myndigheter, kommuner och domstolar när de beslutar, planerar eller ger tillstånd för olika verksamheter i olika delar av havet.
Förslagen till havsplaner har tagits fram av Havs- och vattenmyndigheten i bred samverkan. Länsstyrelser, centrala myndigheter, regionala organ, kustkommuner och bransch- och intresseorganisationer har kunnat lämna synpunkter på planerna. I december 2019 lämnade Havs- och vattenmyndigheten förslagen till havsplaner till regeringen som ska ta ställning till och fatta beslut om innehållet.
Förslag till havsplaner och kartor finns på Havs- och vattenmyndigheten webbplats:
Nyhetsbrev om havs- och kustplanering
Länsstyrelserna ger ut ett nyhetsbrev där vi berättar om arbetet med såväl den statliga havsplaneringen som den kommunala planeringen av kust och hav. Vi belyser också andra frågor som kopplar till havs- och kustplanering.
Nyhetsbrevet ges ut 3–4 gånger per år.
Kommunernas ansvar för kust- och havsplanering
Det finns många kopplingar mellan den statliga havsplaneringen och kommunala och regionala frågor, till exempel planering, miljö och näringslivsutveckling. Det som händer på land och i kustzonen påverkar havsområdet längre ut, och tvärtom.
Kommunerna ansvarar för översiktsplanering av såväl mark som vatten. För kustkommunernas del omfattar planeringsansvaret även kustvatten och territorialvatten. Därmed har kustkommunerna en nyckelroll i havsplaneringen. I territorialvattnet kommer de statliga havsplanerna och kommunernas översiktsplaner att överlappa. Territorialvatten omfattar tolv nautiska mil ut från kusten.
Länsstyrelsens roll i havsplaneringen
Länsstyrelsen har rollen att stödja och underlätta kommuners och regionala planeringsorgans deltagande i havsplaneringen. Vår uppgift är också att bidra med expertsynpunkter på Havs- och vattenmyndighetens bedömningar av nationella och regionala värden inom länen.
Samarbetet mellan länsstyrelserna samordnas av en länsstyrelse per havsplaneområde:
- Länsstyrelsen Västernorrland samordnar Bottniska viken.
- Länsstyrelsen i Kalmar län samordnar Östersjön.
- Länsstyrelsen i Västra Götalands län samordnar Västerhavet.
Planeringsunderlag för havsplanering
För att hjälpa till i havsplaneringen har Länsstyrelsen tagit fram en lista över tillgängliga geodata och en lathund för att hitta rätt geodata.
Kommuner har vanligtvis även eget underlag som beskriver havet och skärgårdens utveckling.
Film om havsplanering
Susanne Gustavsson på Havs- och vattenmyndigheten berättar mer om havsplanering.
Mer information om havsplanering
Havs- och vattenmyndigheten leder arbetet med den statliga havsplaneringen.
Havsplanering på Havs- och vattenmyndighetens webbplats
Boverket har information om kommuners ansvar för fysisk planering och kopplingen till havsplaneringen.
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.