Krisberedskap
Länsstyrelsens roll i krisberedskapen är att samordna det regionala arbetet – före, under och efter en samhällsstörning.
Under en samhällsstörning ska Länsstyrelsen samverka, samordna och stödja länets aktörer för att inrikta samhällets åtgärder och resurser så att konsekvenserna för samhället blir så små som möjligt.
Vi ska verka för att
- nödvändig samverkan kontinuerligt sker inom länet och med närliggande län
- samordna verksamhet mellan kommuner, regioner och myndigheter under en kris
- information till allmänhet och media samordnas
- inrikta och prioritera statliga och internationella förstärkningsresurser efter beslut från regeringen.
Länsstyrelsen arbetar också med förebyggande åtgärder för att förhindra att en samhällsstörning uppstår, begränsa skadeverkningarna av en samhällsstörning och kunna återföra erfarenheter efter en samhällsstörning.
Om coronavirus SARS-CoV-2/Covid-19
Covid-19 är deklarerat som en pandemi av WHO. En deklaration av pandemi är ingen signal om att själva sjukdomen i sig har blivit allvarligare för den enskilde men att coronaviruset SARS-CoV-2 nu finns så pass spridd i hela världen och påverkar stora delar av vårt samhälle och världens befolkning.
Covid-19/Coronavirus SARS-CoV-2 (Länsstyrelsen, denna webbplats)
Så når vi ut till dig vid en kris
Webben är navet
Under en kris eller vid en större extraordinär händelse har vi fakta och information på vår webbplats www.lansstyrelsen.se/varmland med tydlig ingång direkt på startsidan. Du ska få korrekt och uppdaterad information om situationen och läget med tydliga länkar och kontaktuppgifter till mer händelsespecifik information.
Sociala medier
Vi använder Twitter twitter.com/Lst_Varmland för att förstärka och dela vidare information från andra, samt hänvisa till uppdaterad information.
Via Facebook facebook.com/lansstyrelsen.varmland har vi större möjligheter att upprätthålla en dialog, frågor-och-svar, samt använda de delningsfunktioner Facebook har. Det kan i sin enklaste form handla om att dela vidare inlägg från andra aktörer.
Via Instagram instagram.com/lstvarmland kan vi dela och visa information.
Genom YouTube youtube.com/user/LstVarmland kan vi vid behov ladda upp och visa material. Skulle vi själva behöva webbsända i realtid så kan vi göra det via Facebook eller YouTube.
Pressmeddelanden
Vi publicerar pressmeddelanden via vårt pressrum på Mynewsdesk mynewsdesk.com/se/pressroom/lansstyrelsen-varmland
Beroende på innehåll och situation publiceras informationen även i de andra kanalerna.
Om händelsen eller krisen är mer omfattande eller pågår under en längre tid och påverkar samhällsfunktioner så har vi även möjligheterna att sätta upp upplysningsfunktioner via telefon, antingen direkt till oss eller via SOS Alarms nationella telefonnummer 113 13.
Vi har även möjligheter att sända ut informations- och myndighetsmeddelanden via VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten.
Det är krisen i sig som avgör hur, på vilka sätt och genom vilka kanaler och aktiviteter vi ser till att nå allmänheten och det gäller för oss att använda de sätt som är bäst lämpade för olika målgrupper.
Civilt försvar
Länsstyrelsen, som högsta civila försvarsmyndighet inom länet, har en viktig roll i arbetet som rör civilt försvar. Det gäller exempelvis utbildning, övning, planering och samordning mellan det civila och militära försvaret regionalt.
Samverkan i länet
Inom ramen för Länsstyrelsens geografiska områdesansvar bedrivs samverkan på alla nivåer för att stärka samhällets förmåga att hantera kriser.
Vid samhällsstörningar behöver de hanterande aktörerna samordna sina insatser, prioritera behoven och hjälpas åt för att kunna agera så effektivt som möjligt. För att kunna åstadkomma detta behöver vi bland annat ha ett gemensamt språk och en plattform för att kunna samordna oss.
Tjänsteman i Beredskap (TiB)
Enligt förordning ska Länsstyrelsen ska ha en tjänsteman i beredskap med uppgift att initiera och samordna det inledande arbetet för att upptäcka, verifiera, larma och informera vid allvarliga kriser som berör länet.
För samhällets aktörer inom krisberedskap finns Länsstyrelsens TiB tillgänglig via SOS Alarm krisberedskapsfunktion.
Regionalt krishanteringsråd
Det Regionala Krishanteringsrådet är en sammanslutning av viktiga krishanterare i Värmlands län. Deltagare är Länsstyrelsen, värmländska kommuner, räddningstjänster, landstinget och polis samt samhällsviktiga företag som SOS Alarm, teleoperatörer, elleverantörer och media.
Målet är att genom samverkan stärka samhällets gemensamma förmåga före, under och efter en kris.
Krishanteringsrådet har också ansvar för utbildning inom området, exempelvis genomförs årligen en regional samverkanskurs för myndigheter, företag och andra organisationer.
Kriskommunikatörsnätverk
Informations- och kommunikationkompetenser inom länets alla kommuner har återkommande träffar och samverkan inom Kriskommunikatörsnätverket Värmland som drivs under Länsstyrelsens regi.
Syftet med nätverket är att:
- Stärka våra möjligheter att samordna informationen till berörda aktörer (ansvaret)
- Öka förmågan att ta fram, dela och sprida samlad kommunikativ lägesbild (lägesbild och budskap)
- Veta hur vi initierar och startar samverkan (samverkan)
- Kriskommunikationssamverkan
- Resurssamverkan - Lära känna varandra, hur vi är organiserade och hur vi arbetar
kriskommunikativt (erfarenhetsutbyte).
ÖSAM
Samverkan i Östra Mellansverige inom krishanteringsområdet.
ÖSAM involverar idag åtta län. Samarbetet syftar till att minska områdets sårbarhet och höja krishanteringsförmågan i denna befolkningsrika del av landet.
I länsstyrelsesamarbetet deltar förutom Värmlands län, Stockholm, Uppsala, Södermanland, Östergötland, Gotland, Örebro och Västmanlands län. Andra länsstyrelser kan ingå vid behov, liksom andra myndigheter och organisationer.
I samarbetet utbyter länsstyrelserna erfarenheter och kunskap, genomför gemensamma aktiviteter, tar fram gemensamma inriktningar och samverkar vid planering och inträffade händelser.
Även i övriga delar av landet har länsstyrelser formerat sig i samverkansgrupper inom krishanteringsområdet.
I norr har de sex nordligaste länen Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland, Dalarna och Gävleborg gått samman. I söder samarbetar de sju sydligaste länen Västra Götaland, Halland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Blekinge och Skåne.
Gränsräddningsråd
Ett svensk-norskt samarbete har startats i syfte att säkerställa bland annat räddningsinsatser i gränsregionen Sverige-Norge.
Samarbetet hålls samman av Gränsräddningsråd, bestående av berörda länsstyrelser och fylkeskommuner samt andra svenska och norska myndigheter.
Om 113 13
113 13 är Sveriges informationsnummer vid stora olyckor och kriser. Du kan ringa 113 13 för att både få och lämna information och numret är tillgängligt dygnet runt årets alla dagar. Numret är till för att minska belastningen på nödnumret 112 vid stora händelser.
Några exempel på vad du kan få svar på via 113 13:
Det har gått ett VMA där jag bor, är det ok att gå ut?
Dricksvattnet smakar dåligt, kan jag dricka det?
Jag känner röklukt men ser ingen brand, händer det något i mitt område?
Det är långa köer på motorvägen, ingen kommer någonstans, har det hänt något allvarligt?
Jag hörde på nyheterna om en stor explosion nära oss, ska jag stanna inne?
Mer om 113 13 (SOS Alarms webbplats)
Larmnummer
112 - Nödnummer vid fara för liv, egendom och miljö
113 13 - Informationsnummer vid olyckor och kriser
114 14 - Polisens nummer vid icke-akuta händelser
1177 - Sjukvårdsrådgivning på telefon
För samhällets aktörer inom krisberedskap finns Länsstyrelsens TiB tillgänglig via SOS Alarm krisberedskapsfunktion.
Kontakt
-
Fredrik Walter-Bivall
Handläggare
E-post till Fredrik Walter-Bivall
Telefon 010-2247330
-
Anna-Karin Klasa
Handläggare
E-post till Anna-Karin Klasa
Telefon 010-2247303
-
Emma Trobeck
Handläggare
E-post till Emma Trobeck
Telefon 010-2247412
-
Veikko Kekki
Handläggare Risk och Säkerhet
E-post till Veikko Kekki
Telefon 010-2247313
-
Louise Rapplihn
Handläggare Risk och Säkerhet
E-post till Louise Rapplihn
Telefon 010-2247207
-
Claes-Göran Johansson
Handläggare Risk och Säkerhet
E-post till Claes-Göran Johansson
Telefon 010-2247312
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.