Kyrkliga kulturminnen

Många av Sveriges kyrkobyggnader, kyrkotomter, begravningsplatser och kyrkliga inventarier är skyddade genom kulturmiljölagen. För att ändra i ett kyrkligt kulturminne krävs tillstånd från Länsstyrelsen. Vi ger också råd, yttrar oss i frågor om vård- och underhållsplaner och utövar tillsyn.

Sök tillstånd att förändra ett kyrkligt kulturminne

Kyrkor, kyrkotomter och begravningsplatser som är uppförda för Svenska kyrkan före 1940 får inte ändras på ett väsentligt sätt utan tillstånd från Länsstyrelsen. Det gäller även vissa nyare kyrkor, kyrkotomter och begravningsplatser som är skyddade genom ett särskilt beslut. För byggnader som står på skyddade kyrkotomter eller begravningsplatser krävs tillstånd för ändringar oavsett byggnadens ålder.

Tillståndsplikt kan även gälla för vissa kyrkor som tidigare har ägts av Svenska kyrkan, men som har sålts till annan ägare.

När behövs tillstånd?

Du behöver vanligtvis tillstånd från Länsstyrelsen om du exempelvis vill

  • riva, flytta eller bygga om en kyrkobyggnad
  • ändra exteriör eller interiör i en kyrkobyggnad, med dess fasta inredning och konstnärliga utsmyckning
  • ändra färgsättning
  • utvidga eller ändra en kyrkotomt eller begravningsplats
  • uppföra eller väsentlig ändra byggnader, murar, portaler, eller andra fasta anordningar
  • ändra medvetet gestaltad vegetation.

Det är Länsstyrelsen som bedömer om en förändring eller en underhållsåtgärd kräver tillstånd. Kontakta alltid oss inför planerade ändringar eller underhåll.

Ta hjälp av en antikvarisk expert

För att hitta de mest varsamma lösningarna på verksamhetens behov är det viktigt att du tar hjälp av en antikvarisk expert tidigt i en renoverings- eller förändringsprocess. Antikvarien ska se till att de kulturhistoriska värdena bevaras och kan även skriva den konsekvensbeskrivning som du ska skicka med vid ansökan.

När Länsstyrelsen lämnar tillstånd är det oftast förenat med villkor om hur arbetet ska utföras och dokumenteras, och att det ska genomföras med antikvarisk medverkan. Antikvariska experter att anlita finns på museer och inom privata företag.

Grundläggande krav på antikvarisk expert

Är att experten har lämplig utbildning och praktisk erfarenhet. En antikvarisk expert ska självständigt kunna tolka, analysera och värdera samt redogöra för hur kulturhistoriska värden påverkas vid ändringar av byggnadsverken, kyrkogårdar eller parkanläggningar. Experten ska ha god kunskap om de lagar som reglerar kulturmiljön och övrigt regelverk som är av betydelse för arbetets genomförande.

Är till exempel byggnadsantikvarisk högskoleutbildning eller arkitekt-/ingenjörsutbildning som byggts på med kunskaper om restaurering eller motsvarande erfarenhet. I vissa fall behövs trädgårdshistorisk kompetens, konservatorsutbildning eller annan specialistkompetens.

Tidigare erfarenhet av antikvarisk medverkan är ett krav. Sån erfarenhet kan experten ha fått genom egna uppdrag eller att ha medverkat som antikvarisk expert under sakkunnig ledning. Experter som utför antikvariska uppdrag finns bland annat hos länets museer, arkitektkontor och företag som arbetar med antikvariska frågor.

Om det uppstår oklarheter vilken kompetens som krävs vid antikvarisk medverkan, kontakta oss på Länsstyrelsen.

Det är du som söker tillstånd eller bidragsmedel som ska utse vilken expert du vill ska följa arbetet. Du ska även se till att den antikvariske experten får tillgång till Länsstyrelsens beslut med eventuella arbetshandlingar. Kostnaden för den antikvariska experten betalas av dig som sökanden, i vissa fall kan den täckas av bidrag.

Valet av expert ska godkännas av oss på Länsstyrelsen innan arbetet får påbörjas.

Ta kontakt med den antikvariska experten i god tid innan arbetena ska påbörjas. Tänk på att experten kan behöva dokumentera innan något arbete utförts. Experten följer arbetet på plats och dokumenterar genomförandet.

Normalt deltar experten vid byggmötena där avstämning av det löpande arbetet sker mot villkoren i beslutet. Experten ska uppmärksamma fastighetsägaren på avvikelser från Länsstyrelsens beslut.

I vårt beslut framgår det villkor om en "antikvarisk rapport" ska utarbetas.

Om en rapport ska tas fram så gör den antikvariska experten det i vanliga fall. Det är ditt ansvar som sökande att skicka in rapporten till Länsstyrelsen.

Det är viktigt att du som sökande och den antikvariska experten kommer överens om när rapporten ska vara klar och när ersättningen för den ska betalas ut.

Kontakta gärna Länsstyrelsen innan du söker tillstånd

Tillståndsprövningen underlättas och går snabbare om vi får samråda om utförandet och vilket underlagsmaterial du behöver ta fram innan du lämnar in en tillståndsansökan.

Sök tillstånd att ändra eller flytta kyrkliga inventarier

Kyrkliga inventarier i Svenska kyrkan som har kulturhistoriskt värde och är upptagna i kyrkans inventarieförteckning är skyddade genom kulturmiljölagen oavsett ålder. Skyddet gäller även om inventarierna inte förvaras i kyrkan. Inventarier som ägs av enskild omfattas däremot inte av kulturmiljölagen. Alla skyddade kyrkliga inventarier ska förvaras och vårdas väl.

När behövs tillstånd?

Enligt kulturmiljölagen behövs tillstånd från Länsstyrelsen om kyrkliga inventarier av kulturhistoriskt värde ska

  • repareras/konserveras eller ändras
  • flyttas från den plats där de sedan gammalt hör hemma
  • avföras från förteckningen
  • avyttras.

Ta kontakt med Länsstyrelsen innan du lämnar in en ansökan så att vi kan samråda om åtgärden och vilket underlagsmaterial du behöver ta fram inför tillståndsprövningen.

Gör din ansökan så här

  1. Av ansökan ska framgå hur dina planerade åtgärder ska utföras. Beroende på vilka åtgärder du planerar kan olika mycket handlingar behövas.
  2. En tillståndsansökan bör innehålla:

    - Redogörelse för nuläget med foton, ritningar, beskrivningar m.m.
    - Beskrivning av och motivering till den föreslagna åtgärden
    - Beskrivning av planerad metod och materialval
    - I förekommande fall även bilder, illustrationer, ritningar eller karta.
  3. Fyll i uppgifter i blanketten

    Tillstånd kyrkliga kulturminnen (PDF - ifyllningsbar) Pdf, 46.6 kB, öppnas i nytt fönster.
  4. Ansökan skickar du till Länsstyrelsen. I vissa fall kan ditt ärende bli remitterat till Riksantikvarieämbetet och Värmlands Museum för yttrande. För vissa åtgärder behövs även bygglov från kommunens byggnadsnämnd.
  5. Skicka i första hand din ansökan via e-post till oss: varmland@lansstyrelsen.se

    Det går också bra att skicka den via post:

    Länsstyrelsen Värmland
    Samhällsbyggnad
    651 86 Karlstad

Anmäl ansvariga för förteckning över kyrkliga inventarier

Varje församling i Svenska kyrkan ska utse två personer som ansvarar för att det finns en förteckning över de kyrkliga inventarierna och för att föremålen förvaras och vårdas väl. Församlingen ska anmäla till Länsstyrelsen vilka personer som har utsetts som ansvariga.

Kyrkoantikvarisk ersättning

Svenska kyrkans församlingar och pastorat kan ansöka om kyrkoantikvarisk ersättning eller kyrkounderhållsbidrag från Svenska kyrkans stift. För detta kan ett tillstånd eller ett yttrande från Länsstyrelsen behövas.

Vård- och underhållsplaner

Enligt Riksantikvarieämbetets föreskrifter om kyrkliga kulturminnen ansvarar ägaren till en kyrkobyggnad, kyrkotomt eller begravningsplats för att det finns en vård- och underhållsplan. Den ska redovisa hur vård och underhåll ska gå till, så att kyrkomiljöns kulturhistoriska värden inte minskar och utseendet och karaktären inte förvanskas. Planen ska revideras minst vart tionde år. Länsstyrelsen ska ha möjlighet att yttra sig över vård- och underhållsplanen när en ny tas fram eller en befintlig plan revideras.

Kontakta Länsstyrelsen innan du tar fram nya eller reviderar befintliga vård- och underhållsplaner.

I Värmlands län finns 100 lagskyddade kyrkomiljöer.

Vill du veta var kyrkomiljöerna ligger? Via karttjänsten Planeringsunderlag Värmland Länk till annan webbplats. kan du se kyrkorna på en karta.

Nedan kan du även ta fram faktablad om kyrkomiljöer i respektive kommun.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss