Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Ny webbplats lyfter skrädmjöl från Värmland

Emelie Jensen på Stöpafors kvarn rostar havre som ska bli till skrädmjöl.
Upptäck historien, hantverket och smakerna bakom en av Värmlands mest kända råvaror. Skrädmjöl.se är en ny webbplats där du kan lära dig allt om skrädmjöl – från dess historia till inspirerande recept.
Skrädmjölet har en lång historia i Värmland och är inte bara ett livsmedel, utan också ett levande kulturarv som är viktigt för den värmländska identiteten, finnkulturen och för besöksnäringen. Sedan 2021 är "Värmländskt skrädmjöl" en skyddad geografisk beteckning, beslutad av EU. För att få använda märkningen på en produkt ska hela produktionsprocessen, från odling till malning, äga rum inom landskapet Värmland. Genom att skydda regionala produkter och lyfta fram deras unika särdrag stärks både den lokala livsmedelsproduktionen och den värmländska matkulturen.
Skrädmjölet, som tillverkas av rostad havre, har en karaktäristisk nötig smak och används i både traditionella och moderna recept. Just nu finns det fem skrädmjölskvarnar i bruk i Värmland. En av dem, Nedre Femtå Qvarn i Torsby kommun, har ansökt om och fått tillstånd att använda den skyddade beteckningen.
Föreningen Värmlands skrädmjöl bildades 2017 och arbetar för att stärka intresset för skrädmjöl, främja dess ekonomiska värde samt värna odling och produktion. I föreningen ingår både odlare, kvarnar, bagare och andra intresserade. Den nya webbplatsen ägs och drivs av Föreningen Värmlands skrädmjöl och har tagits fram i ett samarbete med Hushållningssällskapet Västra och Länsstyrelsen Värmland. Arbetet har ingått i det större projektet Livsmedel Värmland med finansiering från landsbygdsprogrammet.
Låt dig inspireras
På skrädmjöl.se kan du lära dig mer om skrädmjölets historia och om de värmländska kvarnar som producerar det. Du hittar också tretton recept som Mårbackakaka och nävgröt med fläsk, samt tips från värmländska bagare om hur du bäst använder skrädmjöl i din bakning och matlagning.
Kontakt
Ylva Gustafsson
Processledare Livsmedelsstrategin på Länsstyrelsen Värmland
E-post till Ylva Gustafsson
Telefon 010-224 74 58
Karin Granström
Hushållningssällskapet Västra
E-post till Karin Granström
Telefon 070-257 67 60