Risk för gräsbrand i Värmlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

År 2024 med Länsstyrelsen Värmland

Länsstyrelsen Värmlands årsredovisning för 2024 är inskickad till regeringen. Vårt uppdrag är både brett och komplext, under året som gått har fokus bland annat legat på frågor om totalförsvar och energi- och klimatomställning.

Samhällets beredskap har varit en viktig fråga under året. Vi har arrangerat övningar och utbildningar för att stärka länets förmåga att hantera kriser och säkerhetshot. I samarbete med kommuner och blåljusverksamheter har vi testat och utvecklat våra rutiner för att stå bättre rustade inför framtida utmaningar.

Vi har fortsatt vårt arbete för en mer hållbar framtid. Prioriterade frågor har varit energieffektivisering, klimatanpassning och biologisk mångfald. Bland annat har vi hanterat ärenden kopplade till vindkraftsutbyggnad och elektrifiering samt arbetat för att minska vår egen klimatpåverkan.

Länsstyrelsens uppgift är att ansvara för den statliga förvaltningen i länet och verka för att nationella mål får genomslag utifrån regionala förhållanden och förutsättningar. Utgångspunkten för oss i all vår verksamhet är myndighetens vision – En samlande kraft för ett hållbart Värmland – och har sin grund i de nationella hållbarhetsmålen och den statliga värdegrunden, säger landshövding Georg Andrén i sin inledning av årsredovisningen 2024.

Fokus på framtiden

Under 2024 har vi påbörjat ett förändringsarbete med fokus på ökat förtroende. Förändringsresan omfattar åtgärder för att öka förståelsen för våra olika roller, uppdrag och perspektiv på myndigheten. Vi anpassar vår verksamhet för att bättre möta framtidens utmaningar och fortsätter att arbeta för ett tryggt, hållbart och inkluderande Värmland.

Vill du veta mer om Länsstyrelsens uppdrag och verksamhet för 2024 kan du ta del av vår årsredovisning i sin helhet på vår webbplats.

Årsredovisning 2024, Länsstyrelsen Värmland

Goda exempel från 2024

Klicka på respektive rubrik för att läsa mer om utvalda axplock från vår verksamhet som visar Länsstyrelsens unika bredd.

I Värmland möter vi samma utmaningar som i övriga landet, människor känner oro för sin trygghet och sin ekonomi. Vi lever fortsatt i ett säkerhetspolitiskt svårt läge, lågkonjunktur präglade hela 2024 och gängbrottsligheten med tillhörande våldsutveckling är fortsatt ett allvarligt problem. Detta ställer stora krav på oss alla att kraftsamla och söka gemensamma lösningar för människors bästa.

Det vilar ett stort ansvar på den offentliga förvaltningen på kommunal, regional och statlig nivå att skapa förutsättningar för människor, näringsliv och organisationer att utvecklas och bidra till, samt åtnjuta frukterna av ett fungerande, rättssäkert och tryggt samhälle. I tider av otrygghet och oro är detta ansvar extra stort och beroende av att myndigheter på olika nivåer åtnjuter medborgarnas förtroende. Detta förtroende behöver förvaltas i vardagen, genom kompetens, rättssäkerhet, professionalitet, lyhördhet och inte minst ett lösningsorienterat förhållningssätt.

Länsstyrelsens uppgift är att ansvara för den statliga förvaltningen i länet och verka för att nationella mål får genomslag utifrån regionala förhållanden och förutsättningar. Utgångspunkten för oss i all vår verksamhet och kommunikation är myndighetens vision – En samlande kraft för ett hållbart Värmland – och har sin grund i de nationella hållbarhetsmålen och den statliga värdegrunden.

Med vår kompetens och vår kunskap är dialog och samverkan våra huvudsakliga verktyg vid sidan av den rena myndighetsutövningen. Nya samverkansformer har kommit till och redan upparbetade relationer har stärkts, inte minst gäller detta relationen med näringslivet. Det har varit min och ledningens ambition att än mer tydligt gå i nära och tidig dialog med länets aktörer. På så sätt ökar vår förståelse för förutsättningarna för länets fortsatta utveckling, och vi kan på ett tidigt stadium kommunicera vårt uppdrag och gällande lagstiftning och regelverk.

Även det interna samarbetet har utvecklats mot ett arbetssätt där vi bättre tar tillvara vår samlade kompetens och erfarenhet. Under 2024 har vi påbörjat ett förändringsarbete med fokus på service och bemötande. Förändringsresan innefattar åtgärder för att öka förståelsen för våra olika roller, uppdrag och perspektiv på myndigheten. Förändrings-arbetet utgör ett av Länsstyrelsens fokusområden och innebär nya möjligheter och samtidigt en del utmaningar för organisationen som behöver göra en kulturförflyttning och utarbeta nya arbetssätt och metoder. Denna förflyttning ställer krav på nyfikenhet, prestigelöshet, ödmjukhet, respekt, nytänkande, självförtroende och mod hos oss på myndigheten.

Förändringarna i vår omvärld och där till det säkerhetspolitiska läget har stor påverkan på Länsstyrelsens uppdrag. Tillsammans med övriga länsstyrelser i det mellersta civilområdet pågår just nu en uppbyggnad av robusta strukturer för att vi tillsammans ska kunna bidra till ett motståndskraftigt samhälle. Vi samlar gemensam kraft genom det regionala krishanteringsrådet som är en samverkansyta där vi möter länets kommuner, polisen och Region Värmland. Vi har även startat ett Regionalt näringslivsråd för beredskap under 2024 med syfte att ta till vara just näringslivets kompetens och bidra till erfarenhetsutbyte i frågor om beredskap.

Energin, skogen och människorna är fokusområden som hamnat i blickfånget under 2024. Länsstyrelsen ingår i ett samarbetsforum med andra aktörer genom Elkraft Värmland. I slutet av året arrangerade Länsstyrelsen Värmland tillsammans med Region Värmland en regional energikonferens som lockade flera hundra deltagare från hela länet till samtal om länets framtida energiförsörjning.

Länsstyrelsen har även genomfört ett dialogmöte om länsgränsöverskridande frågor mellan Värmland och Västra Götaland. Vi har tagit initiativ till dialogmöte om förvaltningen av de stora rovdjuren, skogliga frågor, strandskyddet och hur nuvarande bostadsmarknads-situation påverkar Värmland och värmlänningarna. Länsstyrelsen har även fördjupat samarbetet med kommunerna och polisen på regional nivå inom det brottsförebyggande arbetet, inte minst genom att leda arbetet inom Polisregion Bergslagen för det förebyggande arbetet med barn och unga i organiserad brottlighet, BOB.

Under 2024 har länet synliggjorts genom statsrådsbesök, besök av ambassadörer och medlemmar ur Kungahuset. I juni ansvarade Länsstyrelsen för att arrangera program i samband med två ministermöten i Karlstad under Sveriges ordförandeskap i nordiska ministerrådet. Deltagare från båda ministermötena fick möjlighet att upptäcka Värmland genom besök runt om i länet. Länsstyrelsen har även haft besök av H.K.H. Prins Carl Philip och H.K.H. Prinsessan Sofia under två dagar i september. Under året har vi även tagit emot riksdagens talman Andreas Norlén som under två dagar i november besökte olika verksamheter i Hagfors och i Karlstad på temat unga och demokrati. Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson besökte Hagfors och Torsby för diskussioner om behovet av en fungerande infrastruktur för länets utveckling.

Länets residens har under året varit en välbesökt mötesplats med över två tusen personer som deltagit i olika möten, seminarier, middagar och konferenser av olika slag och med olika tema. Det finns ett stort intresse för Länsstyrelsens verksamhet i Värmland, där möten och seminarier många gånger anordnas i nära samarbete med andra aktörer.

På kommande sidor redogör vi för året som gått, uppdrag vi haft, samt för möjligheter och utmaningar vi ställts inför under det senaste året. Välkommen att ta del av Länsstyrelsen Värmlands beskrivning av verksamhetsåret 2024.

Georg Andrén

Landshövding i Värmlands län

Arbetet med att bevilja stöd till utbyggnad av accessnät för bredband med finansiering av Landsbygdsprogrammet kunde summeras under 2024. Tack vara ett gott samarbete med Region Värmland kunde två olika stödprogram samordnas, och utbyggnaden av accessnät möjliggöras på ett optimalt sätt även i kommunernas svåraste områden. Totalt under programperioden beviljade Länsstyrelsen 227 miljoner kronor för utbyggnad av accessnät i länet.

De kvarvarande betade strandängarna är viktiga för den biologiska mångfalden. För att bibehålla kvaliteten och gynna betet på strandängarna behöver tuvorna bearbetas maskinellt med jämna mellanrum. Det är en insats som Länsstyrelsen bidragit med under senare år i naturreservaten Inre Kilsviken, Gillbergasjön, Lurö skärgård samt i natura-2000-områdena Ölmeviken och Klarälvsdeltat.

Skötsel av skyddad natur

Länets kommuner får stöd i att utveckla sina energiplaner genom projektet Samlad och stärkt kommunal energiplanering. De får även möjlighet att lära av varandra. Projektet har satt fokus på betydelsen av energiberedskap i kommunal energiplanering.

Ett regionalt planeringsunderlag för vindkraft har tagits fram för ytor på land, med ett kartmaterial som redovisar områden där vissa statliga intressen analyserats och där förutsättningarna ur ett statligt perspektiv för vindkraft bedöms vara särskilt goda. Planeringsunderlaget är ett stöd till kommunernas översikts-, vindbruks- och energiplanering. Arbetet har bidragit till att medvetenheten om vindkraftens potential att bidra till ökad elproduktion för att möta samhällets behov har ökat i kommunerna. En metodik för att inkludera behov inom totalförsvarets militära del i planeringsprocessen har utvecklats.

Regional vindkraftsanalys Länk till annan webbplats.

Energismarta Värmland Länk till annan webbplats.

I Morokulien finns Grensetjänsten Norge-Sverige som jobbar för att göra det lättare för arbetspendlare och företag att röra sig över gränsen. Länsstyrelsen har tre medarbetare på Grensetjänsten. På så sätt stärker vi både den regionala arbetsmarknaden och konkurrenskraften.

Grensetjänsten Norge-Sverige Länk till annan webbplats.

Ett av Länsstyrelsens många uppdrag är att årligen ge bidrag till förvaltning av kulturmiljön i Värmland. Under 2024 har vi bland annat bidragit med medel till att inleda ett arbete med att förstärka grundläggningen för en gruvlave i Nordmarksberg. Det är ett komplicerat ärende då grundläggningen av anläggningen behöver förstärkas eftersom jord och berg som den vilar på ramlar ned i ett 300 meter djupt gruvschakt. Medlen har gått till att både projektera och genomföra åtgärder så att den ståtliga laven kan få stå kvar och bidra till upplevelsen av gruvmiljön i Nordmarksberg.

Bidrag till kulturhistoriska miljöer

Länsstyrelsen Värmland har tillsammans med 16 andra partner från främst södra Sverige beviljats närmare 400 miljoner kronor i EU-stöd till Improve Aquatic LIFE. Projektet som startade under hösten 2024 är ett av Europas mest omfattande vattenrestaureringsprojekt, och pågår fram till 2031. Åtgärdspaketet för Värmland omfattar cirka 48 miljoner kronor och berör åtgärder i vattendragen Fämtans, Likans och Billans avrinningsområden. Arbetet kommer bland annat handla om att åtgärda vandringshinder och återställa vattendragen efter flottledsrensning, återskapa våtmarker och svämplan för att förbättra vattendragens naturliga hydrologi samt att genom undersökningar före, under och efter åtgärdernas genomförande utvärdera dess effekter i miljön.

Uppstart för ett av Europas vattenvårdsprojekt

Länsstyrelsen Värmland bildade tio nya naturreservat och utvidgade fyra befintliga under 2024. Besluten omfattar totalt 4 700 hektar mark och vatten, framför allt i den norra delen av länet.

Tio nya naturreservat i Värmland 2024

Länsstyrelsen Värmland är projektägare för Yrkesväg som genomförs tillsammans med ett 20-tal partners i Dalarna, Värmland, Västra Götaland och Örebro. I Yrkesväg utvecklas målgruppsanpassade utbildningsinsatser inom vuxenutbildningen som bidrar till att förbättra integration och möjlighet att etablera sig i det svenska samhälls- och arbetslivet. I december anordnade Yrkesväg en spridningskonferens som lockade 350 personer från 60 kommuner. De fick ta del av fantastiska berättelser om förnyelsen av sfi från deltagare, medarbetare och projektpartners.

Yrkesväg Länk till annan webbplats.

De ingående aktörerna i Regionala krishanteringsrådet Värmland har under 2024 beslutat en överenskommelse, Samordning före under och efter samhällsstörning i Värmlands län. Denna överenskommelse är ett ramverk för länets aktörer om hur vi tillsammans ska samverka. Detta har lett till en ökad tydlighet och samsyn för hur länet gemensamt ska arbeta för att planera och hantera en samhällsstörning.

Regionala krishanteringsrådet Värmland har även under året fastställt Inriktningsbeslut för civil beredskap Värmland. I dokumentet finns fyra utpekade fokusområden som kommer att arbetas med gemensamt i länet under 2025. Framtagandet av dokumentet har varit en lärande process då aktörerena i rådet har behövt diskutera, samverka och arbeta tillsammans såväl på handläggarnivå som på ledningsnivå. Den sannolika effekten blir att genom ökad kunskap, samsyn och förståelse för våra olika organisationer ökar vår gemensamma förmåga att hantera samhällsstörningar.

Inriktningsbeslut för civil beredskap

Under 2024 betalade vi ut knappt 422 miljoner kronor till länets lantbrukare och landsbygdsföretagare, som främjar en hållbar regional livsmedelskedja och stärker vårt läns utveckling och vår beredskap. Genom Utsikt, vår tryckta tidning och digitala nyhetsbrev sprider vi aktuell information och nyheter om stöd och annat matnyttig.

Utsikt­ - tidning och nyhetsbrev

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss