Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen lanserar ny kokbok med fokus på baljväxter

Person som håller kokboken Från fält till tallrik framför sig.

I dag, 21 januari, lanseras kokboken Från fält till tallrik – recept och inspiration från Värmland. Kokboken, som innehåller recept och inspiration från Värmland, har tagits fram inom samarbetsprojektet Nya grödor och produkter. Recepten är tänkta att inspirera till användning av baljväxter och proteingrödor i våra måltider. Kokboken riktar sig till skolor och hemkunskapselever, men passar lika bra i det privata köket.

Mat och livsmedel är en central del av vår vardag, men våra matvanor förändras över tid. Många av de livsmedel som i dag importeras skulle kunna odlas lokalt här i Värmland. För att undersöka den möjligheten har lantbrukare i regionen sedan 2022 testodlat nya grödor, såsom gråärt, sötlupin, linser, quinoa och hirs.

En viktig del av projektet har varit att sprida kunskap och inspiration om hur dessa grödor kan användas i köket. Tillsammans med Karlstads kommun och värmländska kockar har vi därför arbetat fram en kokbok med både recept och idéer för hur baljväxter och andra proteingrödor kan tillagas på ett sätt som är både smakrikt och hållbart.

Vi är glada över att knyta samman hela kedjan från odlare till slutkunden i de offentliga köken. Vi hoppas att kokboken blir välanvänd och inspirerar till egna initiativ inom baljväxtriket, säger Camilla Andersson, processledare Länsstyrelsen Värmland.

Vid lanseringen medverkade landshövding Georg Andrén samt representanter från projektgruppen. Deltog gjorde också kostchefer, hemkunskapslärare, odlare och kommunrepresentanter. Deltagarna bjöds på en enklare provsmakning av rätter från kokboken. Varje kommun i Värmland fick ett exemplar till varje tillagningskök samt en klassuppsättning till varje hemkunskapskök.

Projektet Nya grödor och produkter ingår i det större uppdraget Livsmedel Värmland och är finansierat av EU:s landsbygdsprogram med Länsstyrelsen Värmland som projektägare. Övriga som medverkat i projektet är Karlstad kommun, Hushållningssällskapet Västra, Nifa, odlare och andra företagare.

Läs mer om projektet och låt dig inspireras av filmerna om sötlupin och gråärta

Landshövding Georg Andrén och processledare Ylva Gustafson får en rundvandring i köket.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss