Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Snart kommer en ny version av broschyren Om krisen eller kriget kommer

Den nya versionen av broschyren Om krisen eller kriget kommer.

I slutet av november skickar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut en ny version av broschyren Om krisen eller kriget kommer till alla hushåll i Sverige. Redan nu finns den att läsa på msb.se.

Med anledning av att säkerheten i vår omvärld har försämrats sedan den förra broschyren skickades ut 2018, har regeringen gett MSB i uppdrag att ta fram en ny version. Den nya broschyren kommer att skickas till alla hushåll under två veckor, 18-29 november.

Inget omedelbart hot just nu

Den nya broschyren har större fokus på vår beredskap för krig och hur man ska agera vid ett militärt angrepp. Den ger även konkreta råd för hur man kan förbereda sig och agera om något allvarligt händer.

Att det kommer en ny broschyr just nu betyder inte att det finns något omedelbart hot mot Sverige. Säkerheten har försämrats sedan den förra broschyren delades ut 2018. Omvärlden är osäker och oförutsägbar och vi behöver stärka vår beredskap tillsammans, säger Linn Ekholm, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Värmland.

I samband med att broschyren börjar delas ut i brevlådorna den 18 november kommer det gå att ladda ner den på flera olika språk på msb.se. Den kommer också att finnas på teckenspråk, i punktskrift, inläst på svenska och engelska och som korta filmer på olika språk.

Den version som finns att läsa på msb.se går att få uppläst i uppläsningsverktyg.

Går att beställa i november

Än så länge kan du bara ta del av broschyren digitalt, men mellan 18-29 november skickas en tryckt version ut till alla hushåll. Om du inte fått en broschyr i slutet av november går det att beställa kostnadsfritt på msb.se. Broschyren kommer då även gå att beställa på lätt svenska och engelska.

Det är okej att bli orolig när man läser om hot och risker, men det är också viktigt att alla känner till vad som kan hända och vad man kan göra för att öka sin säkerhet och beredskap. Föräldrar och andra viktiga vuxna kan också hjälpa barn i sin närhet genom att förklara vad som kan hända och att det finns saker vi kan göra för att vara förberedda. Genom att prata lugnt och öppet kan vi hjälpa varandra och förstå att vi kan hantera svåra situationer tillsammans, säger Tanja Ekegren, enhetschef på Länsstyrelsens enhet för Risk och säkerhet.

Läs broschyren Om krisen eller kriget kommer (msb.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss