Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Beredskapsveckan är i full gång
Idag startar Beredskapsveckan 2024 med temat Sätt igång! I Värmland arrangeras massor av aktiviteter för den som vill lära sig mer om vad det innebär att ha god hemberedskap.
Beredskapsveckan, tidigare Krisberedskapsveckan, är en nationell kampanj som ska stärka beredskapen och göra fler människor medvetna om vad det innebär att vara förberedd om en samhällsstörning uppstår. I Värmland har vi en lång tradition med Beredskapsveckan – majoriteten av kommunerna har nämligen deltagit varje år sedan starten 2017.
Vad händer i Värmland?
Flera kommuner smygstartade Beredskapsveckan redan i helgen men ännu finns det massor av aktiviteter att besöka för att lära sig mer om hemberedskap. Du hittar en komplett lista över allt som händer under veckan på vår webbplats, där du kan sortera både per dag och per kommun.
Beredskapsdagen – för dig som är nyfiken på att ställa upp för andra
Lördag den 28 september samlas alla frivilligorganisationer som deltar i Beredskapsveckan på I2 Norra fältet i Karlstad, då är det dags för årets Beredskapsdag. Mellan klockan 10-15 kan du:
- Träna din hemberedskap i The Exitainer.
- Åka bandvagn.
- Besöka Räddningstjänsten Karlstadsregionen.
- Prata med frivilligorganisationerna om hur du kan engagera dig i en kris.
- Prata vatten och hemberedskap med Karlstads kommun.
- Se ambulanshelikoptern landa.
- Fika och annat skoj!
För dig som är nyfiken på hur det fungerar att vara frivillig i Värmland kan du prata med våra frivilliorganisationer som är på plats:
- Civilförsvarsförbundet
- Frivilliga Automobilkåren (FAK)
- Frivilliga Motorcykelkåren (FMCK)
- Frivilliga Radioorganisationen (FRO)
- Hemvärnet
- Lottakåren
- Röda Korset.
Varmt välkommen till Beredskapsveckan och Beredskapsdagen!
Landshövdingen inledde veckan
På måndagsmorgonen bjöd Länsstyrelsen in media för att berätta mer om våra tankar och arbete med årets tema. Landshövding Georg Andrén berättade om Länsstyrelsens roll i beredskapsarbetet och uppmärksammade vikten av att kommuner, Länsstyrelsen och MSB (Myndigheten för samhällsksydd och beredksap) arbetar tillsammans för att öka kunskapen om hemberedskap hos allmänheten.
Kontakt
-
Anna-Karin Klasa
Handläggare
Telefon 010-2247303
-
Malin Vainiokangas
Signalskyddschef
E-post till Malin Vainiokangas
Telefon 010-2247340