Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Funktionsrättsveckan i Värmland

Bild på människor

Det är den Internationella funktionsrättsdagen den 3 december och Länsstyrelsen Värmland, Region Värmland och Funktionsrätt Värmland bjuder in till en vecka med fokus på funktionsrätt. Kom och prova på hur det kan vara att leva med vissa funktionsnedsättningar med hjälp av speciella glasögon, handskar och knäskydd. Välkommen till Mitt i City fredag 1 december klockan 11-18.

- Målet är att vi ska ha ett samhälle för alla och denna vecka uppmärksammar rätten att fungera i samhällslivets alla delar på lika villkor. Att ge människor en chans att prova på hur det kan vara att leva med funktionsnedsättningar innebär att vi skapar ökad förståelse och samtalar om hur vi tillsammans kan skapa ett universellt utformat samhälle för alla, säger Beatrice Högå som är chef för enheten Social hållbarhet på Länsstyrelsen Värmland.

- Funktionsrättskonventionen är tydlig med att alla ska kunna delta i samhället på likvärdiga villkor. Funktionsrätt Värmland ser fram emot att vi i Värmland, med gemensamma krafter, tar tydliga steg för att förverkliga FN-konventionen, säger Monica Ekström, ordförande för Funktionsrätt Värmland.

Ordet Funktionsrätt kompletterar begreppen funktionsnedsättning och funktionshinder. Begreppet innefattar rätten att kunna fungera i olika situationer, oavsett funktionsnedsättning och oavsett vilka hinder som finns inom olika samhällsområden. Begreppet ger också en tredje dimension vilken handlar om individens rättigheter i olika samhällssituationer. Fokus flyttas från hinder, tillgänglighet och särskilda lösningar till principen om mänskliga rättigheter och ett universellt utformat samhälle.

Här kan du läsa mer om veckan i vår kalender. Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss