Skyfallsliknande regn i Värmlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen har fattat beslut om återkrav av statliga medel

Länsstyrelsen Värmland har under måndagen fattat beslut om återkrav på tidigare utbetalda investeringsstöd. Återkravet har ställts till två fastighetsbolag som enligt beslutet ska betala tillbaka drygt 3,1 miljoner kronor respektive 9,6 miljoner kronor.

– Investeringsstödet har under flera år varit ett viktigt stöd som bidragit till många nya bostäder i länet, därför är det också viktigt att Länsstyrelsen följer upp utbetalningarna genom tillsyn och säkerställer att de som får statliga medel lever upp till de krav som ställs för att ha rätt till stödet, säger Magnus Ahlstrand, plan- och bostadssamordnare vid Länsstyrelsen Värmland.

Följer inte villkoren

I samband med Länsstyrelsens tillsyn av tidigare utbetalda investeringsstöd framgår att de två bolagen inte följer villkoren i stödförordningen och blir därför skyldiga att betala tillbaka tidigare utbetalda belopp. Utbetalningarna gjordes 2019 i form av ett statligt investeringsstöd som gick att söka i samband med byggnation av hyresrätter.

Bolagen har nu 30 dagar på sig att betala tillbaka de statliga medel som de tidigare fått stöd för. De har också möjlighet att överklaga beslutet till Boverket.

– Det är givetvis olyckligt för den som drabbas av ett återbetalningskrav men det visar också hur viktigt det är att vara medveten om de krav som gäller och säkerställa att de efterlevs i samband med att en person eller ett företag beviljas statligt stöd. Vi kommer att fortsätta bedriva tillsyn av liknande utbetalningar, om det är någon som har frågor är man givetvis välkommen att höra av sig, säger Magnus Ahlstrand.

Om statligt investeringsstöd

  • Det har under åren 2017–2023 betalats ut cirka 554 miljoner kronor i statligt investeringsstöd till olika projekt i länet för uppförande av hyresrätter.
  • Fram tills idag har det färdigställts 1 855 lägenheter i länet med investeringsstödet.
  • Under perioden var det 127 projekt som sökte medel, 42 projekt beviljades utbetalning av stödet.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss