Risk för skogsbrand i Värmlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Försvarsmakten övar i Värmland

Grupp med soldater.

Bild: Försvarsmakten.

Den 18-25 september genomför Försvarsmakten en krigsförbandsövning i Värmland. Under övningen kommer det att vara ökad militär aktivitet och närvaro i områden i Karlstad, Forshaga, Hammarö, Kristinehamn och Karlskoga samt i närheten av Grums och Munkfors kommun.

Övningen är en krigsförbandsövning (KFÖ) som utförs av hemvärnssoldater tillhörande Örebro-Värmlandsgruppen. Cirka 400-600 soldater förväntas delta i övningen.

Syftet med övningen är att öva olika på personliga förmågor samt verka tillsammans som ett förband. Under övningen ska soldaterna lösa problem som kan uppstå i krigstid eller under en krissituation. Som en del av övningen ingår även samverkan med både Polisen, Region Värmland, kommuner och räddningstjänsten.

Påverkan på samhället

Övningen förväntas inte ha någon större påverkan på samhället, men allmänheten kan märka av ökad militär aktivitet i övningsområdet. Det kan till exempel innebära att man ser människor i militär utrustning, eller militära fordon som bandvagnar. Även små enmotoriga flygplan kommer cirkulera runt övningsområdena.

Om du av en händelse skulle stöta på övande människor eller militära fordon är det viktigt att visa hänsyn. Ge dig till känna och stör inte övningen. I övningen kan skjutning av lös ammunition förekomma, det är träplugg som flisas sönder direkt vid mynningen och är ofarliga.

Du som kommer i närheten av en övning bör hålla minst 25 meters avstånd på grund av risken för hörselskador.

Marsch genom Karlstad

Övningen avslutas med att Hemvärnet marscherar genom Karlstads centrum söndag 24 september. Marschen avgår cirka klockan 13.00 från I2 Norra fältet mot Sandgrundsudden där det görs ett stopp. På platsen hålls bland annat ett tal av landshövding Georg Andrén, som inviger årets upplaga av Beredskapsveckan. Cirka klockan 15.00 fortsätter marschen längs Klarälven tillbaka till Norra fältet.

Allmänheten är varmt välkommen att ta del av marschen.

Karta över marschvägen 24 september (PDF) Länk till annan webbplats.

Löpande information

Länsstyrelsen Värmlands webbplats och sociala medier kommer uppdateras löpande med information om övningen vid behov.

Krigsförbandsövning

Även Örebro-Värmlandsgruppen kommer publicera information löpande på sin Facebook-sida.

Örebro-Värmlandsgruppe på Facebook Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss