Aktuella varningsmeddelanden i Värmlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Framtidens offentliga måltider bjöd på kunskap och inspiration

Det bjöds på matnyttig kunskap när konferensen Framtidens offentliga måltider arrangerades av Länsstyrelsen. Fokus låg på hur man kan arbeta för att knyta samman den offentliga skolmåltiden i klassrummet, skolrestaurangen och i utemiljön. Förutom inspirationsföreläsningar på Värmlands Museum gjordes även ett studiebesök i Västerstrandsskolans skolträdgård.

Moderator och matinspiratören Lisa Lemke ledde oss genom dagen som inleddes med att landshövding Georg Andrén pratade om vikten av att lyfta skolmåltidens betydelse.

Hitresta föreläsarna Tom Václavík från tjeckiska organisationen Really Healthy Schools och Raksha Mistry från engelska Soil Association berättade om modellen Food for life och hur man applicerar den i de båda länder.

Influencern, högstadieläraren och grundaren av odlaiskola.se, Andreas Andersson, gav därefter konkreta exempel på hur man kan använda sig av odlingen inom alla ämnen i skolan.

Studiebesök på Västerstrandsskolan

Dagen avslutades på Västerstrandskolan i Karlstad, som deltagit i projektet och påbörjat bygget av en skolträdgård. Rektor Karin Thorell och pedagogerna Matilda Carlsson och Jenny Karpe visade upp en odlingstunnel och omkringliggande planteringar. Deltagarna fick även ta del av hur skolans nyinköpta hydroponiska skåp fungerar och hur de kan användas för odling ut till odlingstunneln.

– Det har varit en mycket givande dag och vi kan konstatera att alla som deltagit, föreläsare och skolpersonal, har bidragit med en god inblick i de mervärden som relationsskapande insatser mellan kök, pedagogik, gårdsbesök och odling kan ge, säger processledare Camilla Andersson, som arrangerat dagen tillsammans med projektledare Isabell Sjödin, från Länsstyrelsen Värmland.

Är du nyfiken och vill veta mer om projektet, kontakta oss gärna.

Projektet finansieras av EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling. Europa investerar i landsbygdsområden.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss