Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Pressinbjudan: Värmland möter Ukraina

Landshövdingen vill tillsammans med flera av länets främsta kulturinstitutioner och kulturutövare använda kulturen och dess kraft som uttryckssätt för att visa solidaritet med folket i Ukraina. I mitten av mars arrangeras en kultur- och solidaritetskväll, Värmland möter Ukraina "Under Ukrainas blåa himmel”. Tisdag 7 mars presenteras programmet vid en pressträff på Residenset.

Det har gått drygt ett år sedan Ryssland inledde den storskaliga invasionen av Ukraina. Ett år av krig med stort mänskligt lidande och omfattande förstörelse. I krigets avskyvärda logik ingår att angripa motståndarens identitet genom att ge sig på dess kulturarv. Året som gått har även präglats av solidaritet och enastående motståndskraft från det ukrainska folket. Att få uttrycka sig fritt och ta del av kultur visar sig återigen vara viktiga element för att kunna bygga motståndskraft och framtidstro.

Genom kultur- och solidaritetskvällen Under Ukrainas blåa himmel samlas för första gången en större del av länets kulturinstitutioner och kulturutövare på en och samma scen. Poeten och författaren Bengt Berg är initiativtagare. Kulturkvällen arrangeras på Västanå Teater. Deltar gör också bland annat Wermland Opera, Musikhögskolan Ingesund, Säffle Operan och Värmlands Museum. Kulturmanifestationen är ett sätt att uppmärksamma och visa solidaritet för Ukraina, stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter.

Medverkar vid pressträffen:

Bengt Berg, initiativtagare, poet och författare
Leif Stinnerbom, teaterchef och konstnärlig ledare, Västanå Teater
Åsa Hallén, länsmuseichef, Värmlands Museum
Georg Andrén, Landshövding i Värmlands län

Dag: Tisdag 7 mars 2023
Tid: 09.30
Plats: Residenset, Karlstad
Anmälan: karin.hovdebo@lansstyrelsen.se

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss