• Eldningsförbud i Värmlands län

    Länsstyrelsen har fattat beslut om eldningsförbud i hela Värmland. Förbudet gäller från och med onsdag 7 juni klockan 12.00 och tills vidare. There is a fire ban in Värmland County from 12 pm on June 7th 2023. The ban is valid until further notice.

Aktuella varningsmeddelanden i Värmlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Rapportera lodjursspår

Nu går vi in i slutspurten av lodjursinventeringen. Lodjuren inventeras fram till och med sista februari, och när vi nu fått ett nytt lager snö är det goda förhållanden att inventera.

Inventering av lodjur bygger på observationer av så kallade familjegrupper (hona med unge/ungar). Helst ska många olika familjegrupper observeras inom kort tid för att de ska kunna räknas som just olika grupper.

Vi ber därför den som rör sig i skog och mark och ser spår av två eller flera lodjur som går tillsammans att rapportera detta till oss på Länsstyrelsen. Man kan också rapportera spår av ensamma djur, men då dessa inte inventeras så kommer de inte kvalitetssäkras av länsstyrelsen. Även bilder av två eller flera lodjur i sällskap som man till exempel fått med sin viltkamera under inventeringsperioden 1 oktober-28 februari kan bidra till inventeringen.

Rapportera spår görs med fördel genom appen Skandobs, där du direkt på plats kan lägga in en observation av t.ex. lodjur, varg eller järv. Då plingar det till i telefonerna hos personalen på länsstyrelsen som kan se platsen för spåren direkt i kartan. Spår av rovdjur kan även rapporteras via telefon eller e-post, men Skandobs är den metod vi rekommenderar.

Då inventeringssäsongen för lodjur avslutas tidigare än till exempel varg och järv så är det just dessa grupper som vår personal kommer att prioritera de närmaste dagarna.

Kontakt