Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Registrera din katt

Nu är det dags att registrera din katt enligt en ny lag som syftar till att värna om katten. För att kunna registrera din katt behöver den först vara id-märkt. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet med ansvar för att lagen efterlevs.

Från och med 2023 är det lag på att katter ska vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Den nya lagen gäller både innekatter och utekatter. När alla katter är märkta och registrerade blir det enklare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare, och att se vilka katter som saknar ett hem så att de kan tas om hand och få hjälp.

Ansvarar för att lagen efterlevs

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och har ansvar för att lagen efterlevs. Länsstyrelsen kan också besluta om eventuella åtgärder om en katt inte är märkt eller registrerad. Det handlar i första hand om att informera kattägaren om att id-märka och registrera sin katt i jordbruksverkets register. Om katten förblir omärkt och oregistrerad kan länsstyrelsen förelägga om vite.

Så registrerar du din katt

Du som kattägare ansvarar för att registrera din katt, vilket även gäller om den sedan tidigare har registrerats i något av de frivilliga kattregistren. Även den som är uppfödare eller driver en anläggning, som till exempel ett katthem, ska registrera anläggningen i ett separat register hos Jordbruksverket.

Du kan registrera din katt från och med januari 2023 via Jordbruksverkets e-tjänst.

Märka och registrera katter - Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss