Aktuella varningsmeddelanden i Värmlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stort antal björnspillningsprover har lämnats in för analys

Björn i kvällssol. Liz Hansson

Under perioden 21 augusti - 31 oktober 2022 har en björnspillningsinventering genomförts i Värmlands län. 77 spillningsprover samlades in under perioden. Alla prover ska nu DNA-analyseras och sedan användas för att uppskatta hur många björnar det finns i länet.

– Jag stack ut hakan och sa att vi ville få in 100 prover, dit nådde vi inte riktigt men engagemanget från värmlänningarna har varit större denna gång jämfört med 2017 då det senast begav sig och man samlade in 58 prover. Svenska Jägareförbundet har hjälp till att distribuera prover till jägare i länet som stått för större delen av insamlingen. Men även folk som inte jagar har bidragit till att vi ökat andelen insamlade prov med dryga 30 procent, vilket är en rejäl ökning som vi känner oss nöjda med och jag vill tillsammans med Naturhistoriska Riksmuseet rikta ett stort tack till alla som bidragit, säger David Höök, inventeringssamordnare, Länsstyrelsen Värmland.

Den som eventuellt har något prov (insamlat före 31 oktober) liggande hemma i frysen får skynda sig att skicka in provet. Kontakta Länsstyrelsen om du behöver ett insamlingskit.

Vad händer nu?

Spillningsproverna har skickats till Naturhistoriska riksmuseets laboratorium där DNA-analysen kommer göras. Resultatet blir en DNA-profil för varje prov. De prover som inte ger något resultat kommer att rensas bort. En del av dessa kan komma från annan djurspillning som av misstag samlats in. Med hjälp av DNA kan olika björnindivider särskiljas.

Inventeringsresultatet väntas i maj-juni 2023.

Kontakt