• Eldningsförbud i Värmlands län

    Länsstyrelsen har fattat beslut om eldningsförbud i hela Värmland. Förbudet gäller från och med onsdag 7 juni klockan 12.00 och tills vidare. There is a fire ban in Värmland County from 12 pm on June 7th 2023. The ban is valid until further notice.

Aktuella varningsmeddelanden i Värmlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Gränsöverskridande bredbandspilot finalist i European Broadband Awards 2022

I EU-projektet CORA har Länsstyrelsen Värmland och Torsby kommun samarbetat med Innlandet fylkeskommune och Grue kommune i Norge genom en pilot, där en gränsöverskridande bredbandssatsning mellan de två länderna har realiserats. Nu är piloten i final i European Broadband Awards 2022.

European Broadband Awards är ett evenemang som uppmärksammar bredbandsprojekt i Europa och lyfter framgångsrika digitala infrastrukturer. Tisdag 27 september hålls en prisceremoni och vinnarna kommer att utses av Europeiska kommissionen.

– Vi är väldigt glada och stolta över att vårt arbete med bredbandspiloten uppmärksammas på EU-nivå, extra roligt dessutom att vi är en av finalisterna, säger Katarina Nordmark, projektledare vid Länsstyrelsen Värmland.

Interreg.projektet CORA handlar bland annat om att förse landsbygdsområden med digital infrastruktur. I arbetet som bedrivs i norra Värmland har Torsby kommun dragit en fiberkabel i sjön Röjden fram till norska gränsen. Där har bland annat hotell Finnskogstoppen i Grue kommune på norska sidan fått tillgång till bredband och bredbandstjänster från Sverige.

– Vi hoppas att fiberanslutningen ska underlätta för hushåll, företag och annan verksamhet längs gränsen så att människor ska kunna fortsätta bedriva företag och annan verksamhet. Att bredbandspiloten nu uppmärksammas på det här sättet är väldigt positivt för det fortsatta arbetet, säger Katarina Nordmark.

En av lärdomarna i projektet är att det inte finns några större juridiska begränsningar för att bygga fiberbredband över en EU-gräns vilket kan fungera som en dörröppnare för kommuner i Sverige och Norge, liksom för andra grannländer i Europa att etablera liknande lösningar.

Vinnarna av European Broadband Awards 2022 tillkännages av Europeiska kommissionen i Bryssel, tisdag 27 september.

European Broadband Awards 2022 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Interreg Nordsjöprojektet CORA (Connecting Remote Areas with digital infrastructure and services) handlar bland annat om att förse landsbygdsområden med digital infrastruktur. 18 partners från 7 olika länder deltar.

Interreg Nordsjöprojektet Cora Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt