Aktuella varningsmeddelanden i Värmlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Värmlands landskapsmåltid utsedd

Värmlands landskapsmåltid är utsedd, på bilden ser vi vinnarduon Frans Schubert och Geert Barelds.

Frans Schubert och Geert Barelds är matkreatörerna och skaparna bakom Värmlands landskapsmåltid! Det står klart efter att tre finalister under fredagen presenterade sina bidrag för en jury, ledd av landshövding Georg Andrén, på Residenset i Karlstad.

– Det känns otroligt bra! Det har varit en spännande och rolig utmaning att ta fram en meny som andas Värmland. Vi är jättenöjda med resultatet och känner att vi har lyckats ta fram en landskapsmåltid som kan tillagas av alla, säger vinnarduon Frans Schubert och Geert Barelds.

De tre finalisterna som deltog vid dagens presentation är värmländska matkreatörer med lång erfarenhet, Bibbi Kringlund från mat- och vingården Kulinarika, Frans Schubert och Geert Barelds samt ägarna av Almars krog, Robin Sundholm och Christoffer Schyman. Finalisterna presenterade sina respektive upplägg inför en jury ledd av landshövding Georg Andrén. Övriga deltagare i juryn var Henrik Syrén Eriksson, köksmästare och konsult, Hanna Åkerstedt, styrelseordförande, Visit Värmland och Claes Jonasson, VD för Nifa, branschförening för värmländska matföretag.

Utgångspunkten var att skapa ”en gastronomisk trerätters landskapsmåltid uppbyggd kring lokala råvaror, drycker, måltidstraditioner samt textiler, glas, porslin och annat som hör till en måltidsupplevelse – där njutning är i fokus”.

– Vi har nu utsett en värmländsk måltid som bjuder in till ett vackert uppdukat värmländskt kalas som är lokalproducerat och tillagat med största omsorg. Det var ett svårt val för oss i juryn då alla finalister presenterade väl genomarbetade förslag. Valet föll till slut på Frans Schubert och Geert Barelds som har presenterat en förfinat rustik måltid som förenar tradition och nytänkande. Det smakar helt enkelt Värmland, säger landshövding Georg Andrén.

Den värmländska landskapsrätten kommer att lanseras och presenteras den 20 oktober i Stockholm på Måltidens dag. Värmlands landskapsmåltid kommer även tillsammans med övriga 24 landskapsrätter att synas i samband med eventet Stockholm – Europas Gastronomiska Huvudstad/ European Capital of Gastronomy, våren 2023.

Bakom initiativet till Sveriges landskapsmåltider står Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien samt Riksorganisationen Folkets Hus och Parker. Sveriges 21 landshövdingar har involverats i att ta fram ett bidrag från varje landskap. Syftet är bland annat att profilera svenska måltider och att stimulera till kreativa nytolkningar av lokala rätter och traditioner. Landskapsmåltiden kommer bland annat att kunna användas vid representation och vid andra lokala aktiviteter och händelser, samt på restauranger.

Det vinnande bidraget:

  • Förrätt: Värmländsk eldad råbiff, Fryken ale, dinkel, krispig lök, äggula, syltad kantarell, surdeg och hallon
  • Huvudrätt: Regnbågslax med spetskål från Torfolks gård, grädde, pepparrot, dill och vänerlöjrom
  • Efterrätt: Mazarin på skrädmjöl från Stöpafors, brynt smör, yoghurt och hjortron

Kontakt