Aktuella varningsmeddelanden i Värmlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Värmlands landskapsmåltid utses av jury på Residenset

Källa: Mostphotos

Fredag 2 september avgörs vilket bidrag som blir Värmlands landskapsmåltid! De tre finalisterna utgörs av värmländska matkreatörer med lång erfarenhet: Bibbi Kringlund från mat- och vingården Kulinarika, Frans Schubert & Gert Barelds, samt Robin Sundholm & Christoffer Schyman som driver Almars krog.

Finalisterna presenterar sitt förslag inför en jury som leds av landshövding Georg Andrén på Residenset i Karlstad. I juryn medverkar:

  • Henrik Syrén Eriksson, köksmästare och konsult
  • Hanna Åkerstedt, styrelseordförande, Visit Värmland
  • Claes Jonasson, vd för Nifa - Branschförening för värmländska matföretag
  • Georg Andrén, landshövding

Bakom initiativet står Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien samt Riksorganisationen Folkets Hus och Parker. Sveriges 21 landshövdingar bjöds in och alla nappade på idén att ta fram ett bidrag från varje landskap. Syftet är bland annat att profilera svenska måltider och att stimulera till kreativa nytolkningar av lokala rätter och traditioner. Landskapsmåltiden kommer bland annat att kunna användas vid representationstillfällen och vid andra lokala aktiviteter och händelser, samt på restauranger.

Hur varje landskap tar fram sin måltid är upp till var och en men gemensamt är att det ska skapas ”en gastronomisk trerätters landskapsmåltid uppbyggd kring lokala råvaror, drycker, måltidstraditioner samt textiler, glas, porslin och annat som hör till en måltidsupplevelse – där njutning är i fokus”.

Landskapsrätterna kommer att lanseras och presenteras den 20 oktober i Stockholm på Måltidens dag. Värmlands landskapsmåltid kommer även tillsammans med övriga 24 landskapsrätter att synas i samband med eventet Stockholm – Europas Gastronomiska Huvudstad/ European Capital of Gastronomy, våren 2023. Samma år som Sverige firar 500 år som nation och H.M. Kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen.

Kontakt