Aktuella varningsmeddelanden i Värmlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Lanskapsmåltid ska utses

Stockholm har blivit utsedd till Europas Gastronomiska Huvudstad 2023. I samband med detta inbjuds Sveriges alla län att ta fram sin egen landskapsrätt. Här i Värmland tar vi fram denna genom en tävling. Vinnaren representerar Värmland vid evenemanget ”Stockholm – European Capital of Gastronomy 2023”.

Bakom initiativet till Svenska Landskapsrätter står Gastronomiska Akademien, Måltidsakademin och Skogs- och Lantbruksakademien. Förhoppningen är att väcka nya generationers intresse för lokala råvaror, svensk måltidskultur, landsbygdsutveckling och stärka den nationella livsmedelsstrategin.

- Det här blir en möjlighet att visa upp Värmlands fina måltidskultur och för våra kockar och matlagningsintresserade att få vara med och stärka intresset för de genuint värmländska matvarorna och maträtterna. Värmland har ett mycket varierat utbud av lokalt producerad mat och vi ser fram emot många kreativa förslag, säger Landshövding Georg Andrén.

De tävlande har fram till den 17 juni på sig att lämna in sina förslag på rätter på Länsstyrelsens hemsida. Finalen sker i augusti då måltiden lagas i Residenset och provsmakas och bedöms av en jury ledd av landshövdingen. Det vinnande bidraget representerar Värmland på Måltidens Dag i Stockholm i oktober 2022 och därefter på ”Stockholm – European Capital of Gastronomy 2023”.

Tävlingen arrangeras av Länsstyrelsen Värmland i samarbete med Visit Värmland och Nifa.


Kontakt