Aktuella varningsmeddelanden i Värmlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

På måndag 7 mars, klockan 15:00, testas utomhusvarningen Hesa Fredrik

Fyra gånger per år kontrolleras att signalen Viktigt meddelande till allmänheten (VMA), även kallad Hesa Fredrik, fungerar. På måndag 7 mars, klockan 15.00, är det dags igen.

– Med tanke på omvärldsläget just nu vill vi påminna om att det är ett test, säger Leif Gustavsson, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen Värmland.

Utomhusvarningen och signalen Viktigt meddelande, VMA, är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Det är en viktig del av Sveriges krisberedskap. För att kontrollera att signalen fungerar så testas den fyra gånger per år.

Signalen låter oavbrutet i sju sekunder, sedan följer fjorton sekunders tystnad. Signaltestet pågår under minst två minuter. Klockan 15:05 avslutas testet med en ihållande signal på 30 sekunder som betyder att faran är över.

Tidpunkten för testerna är klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Under 2022 testas signalen följande datum:

  • 7 mars
  • 13 juni
  • 5 september
  • 5 december

Om du hör signalen vid en annan tidpunkt ska du:

  • Gå inomhus.
  • Stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation.
  • Lyssna på Sveriges radios P4 eller se på TV eller text-TV.
  • Ta del av information på webbplatsen Krisinformation.se.
  • Ta del av information från informationsnumret 113 13.

Tänk också på att vid en allvarlig händelse är det lätt att rykten och desinformation sprids. Om du misstänker att en uppgift inte är sann, ska du inte sprida den. Kontrollera alltid källan om du känner dig osäker.

På krisinformation.se finns mer information om Viktigt meddelande till allmänheten. Där finns också information om vad du kan göra om du känner oro för krig, både för barn och vuxna.

På MSB:s webb finns informationen om Hesa Fredrik på lätt svenska, och på andra språk: spanska, engelska, somaliska, turkiska, polska, ryska och ukrainska.

Viktigt meddelande till allmänheten, MSB Länk till annan webbplats.

Kriget i Ukraina - Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA - Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Så låter signalen för viktigt meddelande till allmänheten, VMA - YouTube Länk till annan webbplats.

Kontakt