Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kompott Värmland ska bidra med boende på annan ort till våldsutsatta kvinnor

Nu startar verksamheten Kompott Värmland som ska underlätta för personer i länet som är utsatta för våld av närstående att bosätta sig på annan ort. Hittills ingår 11 av länets 16 kommuner i Kompott Värmland som samordnas av Länsstyrelsen Värmland.

- Vi behöver göra allt vi kan för att underlätta och hjälpa utsatta personer som är i behov av en bostad på annan ort. Det handlar om att ge stöd mellan kommunernas socialtjänster kring alla aspekter vid en flytt mellan kommuner och förhindra att personer röjs. Att ha ett tätt samarbete mellan kommunerna i länet blir därför oerhört viktigt, säger Isabel Persson, Utvecklingsledare, Länsstyrelsen Värmland.

2019 bildades en arbetsgrupp med uppdrag att ta fram ett underlag för att bilda Kompott Värmland. Arbetsgruppen har samordnats av Länsstyrelsen och består av representanter från socialtjänster i Karlstad, Arvika, Grums och Forshaga. De kommuner som initialt finns med i Kompott Värmland är: Eda, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Storfors, Säffle, Torsby och Årjäng.

- Det känns väldigt bra att vi har kommit så långt i arbetet att vi nu kan starta upp verksamheten. Vi vet att det finns ett starkt behov av stöd, därför är det också mycket glädjande att många kommuner i länet har möjlighet att delta och frigöra bostäder för våldsutsatta kvinnor, säger Isabel Persson.

Länsstyrelsen kommer även fortsättningsvis att ha en sammankallande roll i arbetet och föra statistik över byten mellan kommunerna.

Kontakt