Risk för skogsbrand i Värmlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Friluftslivets år ska inspirera till fler upplevelser i naturen

Logotyp för Luften är fri, friluftslivets år 2021. 

Under 2021 vill vi fokusera lite extra på friluftslivet genom satsningen Luften är fri - Friluftslivets år. Många människor njuter redan av att röra sig i naturen men i år vill vi inspirera lite extra för att få fler att upptäcka och uppleva naturen, vilket kan göras på många olika sätt.

- Det här är en fantastisk möjlighet som vi alla kan ta vara på. En viktig del i friluftslivet är att samlas kring lägerelden, det gör vi här i Sverige och i alla delar av världen. Att laga mat över elden för oss samman, i Sverige har vi tappat den traditionen till viss del, men det är något vi i grunden njuter av, säger landshövding Georg Andrén i samband med att han inviger satsningen Luften är fri - Friluftslivets år 2021.

Med aktiviteter över hela Sverige vill länsstyrelserna synliggöra samtliga 21 läns stora variation av fina natur- och kulturområden, med möjlighet att utöva friluftsliv i året om. Friluftsliv kan vara enkelt och tätortsnära och det finns en friluftsaktivitet för alla.

Luften är fri - Friluftslivets år 2021

Friluftslivets år 2021 handlar om att lyfta friluftslivet och få fler människor att vara ute i naturen. Målet är även att öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Projektet leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket.

Webbplatsen Luften är fri Länk till annan webbplats.

Se invigningswebbinariet för Friluftslivets år 2021 Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsens friluftslivsuppdrag

Länsstyrelserna har i uppdrag att samordna och leda det regionala arbetet med friluftslivspolitiken, stärka arbetet med tätortsnära natur och verka för att de friluftspolitiska målen får ökat genomslag. I satsningen ingår även en Landshövdingestafett där landets landshövdingar kommer genomföra olika aktiviteter under hela 2021 för att uppmärksamma Friluftslivets år.

Mål för friluftslivet

Kontakt