Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

"I väntan på Körkarlen"

- en streamad konsertföreställning av Västanå Teater som stödjs av projektet CUPIDO

Bild från inspelningen på Mårbacka vid Selma Lagerlöfs skrivbord. Foto: Tomas Holmberg

På midsommardagen kl. 16:00 skickar Västanå Teater en hälsning från Fryksdalen i hjärtat av Värmland i form av en konsertföreställning. ”I väntan på Körkarlen” bygger på nyskriven musik av Magnus Stinnerbom som varvas med berättande ur teaterns kommande uppsättning Körkarlen.

Eventet produceras med stöd av Statens Kulturråd samt Region Värmland, Länsstyrelsen Värmland, Sunne Kommun och Rottneros Park som en del av CUPIDO-projektet vilket handlar om hur kultursektorn bidrar till ett levande samhälle. CUPIDO är ett Interreg Nordsjö projekt där 7 deltagande länder utforskar hur man kan förvalta regionalt kulturarv med hjälp av ny teknik.

- Jag tycker det är jättespännande och kul att vi gör detta samarbete med Västanå Teater tillsammans i det värmländska partnerskapet i CUPIDO, säger Katarina Nordmark, projektledare i CUPIDO, Länsstyrelsen Värmland.

Körkarlen är en roman från 1912 av Selma Lagerlöf. Romanen handlar om en kvinna som ligger på sin dödsbädd och ber om att få träffa David Holm och ingen kan förstå varför hon vill träffa honom. Körkarlen är en historia på gränsen mellan en myt och en spökhistoria, den skapades i en tid då tuberkulos var den rådande pandemin.

Körkarlen skulle ha satts upp i Berättarladan under sommaren 2020 men premiären har flyttats fram till 2021.

- Vi vill ge de som längtar till nästa sommar en försmak av vad som kommer att ske i Berättarladan sommaren 2021 och presenterar nu på midsommardagen en streamad konsertföreställning. Alltså på den tid då årets premiär hade tänkt att gå av stapeln”, berättar regissören och teaterchef Leif Stinnerbom.

Region Värmland som är en av samarbetspartners har genomfört ett antal testbäddar inom ramen för VR och multistreaming på digitala plattformar. Nu samlas kunskapen från tidigare testerna och denna satsning genomförs med fokus på att nå en så bred publik som möjligt. Länken till online-eventet kommer finnas på Västanå Teaters och samarbetspartners Facebooksidor samt på Västanå Teaters hemsida.

Mer information om eventet: vastanateater.se Länk till annan webbplats.

Mer information om CUPIDO-projektet: https://northsearegion.eu/cupido Länk till annan webbplats.

Kontakt