Publiceringsdatum: 11 februari 2020

Låg risk för spridning av coronaviruset i Sverige

Illustration av coronavirus. Copy CDC/Alissa Eckert

Ett nytt coronavirus har smittat människor som framförallt har befunnit sig i Hubei-provinsen i Kina. Viruset kallas även för 2019-nCoV, eller Covid-19 (coronavirus disease 2019) som är den benämning på virussjukdomen som WHO förespråkar. Det ger symtom som feber, luftvägssymtom och hosta och påminner om influensa.

Frågor och svar

Via Folkhälsomyndighetens webbplats finns information om viruset och smittspridning, en lista med frågor och svar och råd för hemvändade resenärer.

Frågor och svar om nytt coronavirus 2019-nCoV (Folkhälsomyndigheten)länk till annan webbplats

Risken för att smittan ska spridas i det svenska samhället är för närvarande mycket låg, enligt Folkhälsomyndigheten.

Utbrottet av Covid-19 i Kina har inneburit en intensiv medierapportering även här i Sverige. Här kan du ta del av länkar och hänvisningar till ansvariga myndigheter:

  • Nationellt är Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats ansvarig för frågor som rör smittskydd.
  • Regionalt är Smittskydd Värmlandlänk till annan webbplats inom Region Värmland ansvarig för smittskyddsfrågor. Vårdguiden 1177.selänk till annan webbplats har information om coronaviruset och om symptom på Covid-19 samt vart man vänder sig vid symptom.
  • UDlänk till annan webbplats har information om reserekommendationer och för dialog med de svenskar som finns på plats i Hubeiprovinsen.
  • EU:s smittskyddsmyndighetlänk till annan webbplats (European Center for Disease Prevention and Control) och Världshälsoorganisationen WHOlänk till annan webbplats har information om utbrottet på engelska
  • Krisinformation.selänk till annan webbplats är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse.

Samverkan nationellt och regionalt

Länsstyrelsen Värmland följer händelseutvecklingen och har regelbundna avstämningar med regionala och nationella aktörer.

Hälso- och sjukvården i Värmland har god erfarenhet av att hantera olika infektionstillstånd som orsakas av bakterier eller virus och har beredskap för att kunna hantera eventuella fall i länet. Smittskydd Värmland följer kontinuerligt utvecklingen och rekommendationer från de nationella och internationella organisationer som ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), Folkhälsomyndigheten och WHO (World Health Organization).

Kontakt