Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ny klövsjukdom på får

Smittsam digital dermatit hos får har för första gången diagnostiserats i en svensk besättning.

Sjukdomen - Contagious ovine digital dermatitis, CODD - är vanlig i Storbritannien och orsakas av bakterier som ger avlossning av klövkapseln och därmed även kraftig hälta. Förutom att det är mycket smittsamt är den även mycket svår att behandla och det finns idag ingen metod för att sanera bort sjukdomen från drabbade besättningar. Även om ett svenskt fall av smittsam digital dermatit nu bekräftats så bedöms sjuk­domen vara mycket ovanlig i Sverige. Ett stort antal får i Sverige undersöks årligen av veterinärer via Klöv­kontrollen utan att symtom på sjukdomen tidigare har setts. Det är oklart om sjukdomen kommit till Sverige via importerade liv­djur eller om smitta har skett via nötkreatur som kan ha klöv­sjukdomen digital dermatit, som man tror orsakas av samma bakterier.

Minska risken att få in sjukdomen i din besättning
Tänk på:

  • Undersök alltid klövarna på de djur du köper och håll dem i karantän i minst tre veckor. Köp så få djur som möjligt från så få besättningar som möjligt. Tidiga symtom på smittsam digital dermatit är sår eller svulstig vävnad vid kronranden (övergången mellan klövhorn och hud).
  • Utrustning som till exempel klövsaxar kan sprida sjukdomen mellan besättningar. Var därför mycket noga med tvätt och desinfektion av utrustning som används i flera besättningar.
  • Fotröta kan göra djuren mer mottagliga för smittsam digital dermatit. Fotbada därför alltid inköpta djur med zinksulfat 10 % in och ut ur karantän.
  • Undersök alltid halta djur i din besättning. Undvik miljöer som ger skador på klövarna och i klövspalten, till exempel upptrampade rasthagar.
  • Undvik att sambeta med nötkreatur från besättningar där digital dermatit förekommer.

Text: Malin Bernhard och Ulrika König, Gård & Djurhälsan


Bilden visar förstadiet av smittsam digital dermatit med sår i kronranden. Foto: Jennifer Duncan, University of Liverpool

Bilden visar hur sjukdomen utvecklas vidare till att klövkapseln lossnar. Foto: Jennifer Duncan, University of Liverpool

Hjälp oss att stoppa smittan!
Kontakta Gård & Djurhälsan 0771–21 65 00 om du
ser förändringar som liknar smittsam digital dermatit.

Kontakt