Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vad händer hos Länsstyrelsen Värmland efter valdagen?

På söndag 26 maj är det val till Europaparlamentet. Men vad händer efter att du röstat och vallokalerna stängt? Hos Länsstyrelsen fortsätter arbetet med att ta emot rösträkningen från kommunerna och sedan kontrollräkna alla röstsedlar.

Efter att du lämnat din röst och vallokalerna stängt tar Länsstyrelsen vid och fortsätter arbetet med att ta emot röster, kontrollräkna och granska ogiltiga röster. Ett arbete som är noga förberett för att till slut kunna redovisa ett slutligt valresultat.

Röstmottagning

Så fort vallokalerna har stängt klockan 21 på valdagen 26 maj startar den preliminära rösträkningen i kommunerna. Resultatet rapporteras in till Länsstyrelsen under kvällen, där 21 personer är redo att via telefon ta emot resultaten från valdistrikten. Uppgifterna skickas sedan vidare till Valmyndigheten som visar det preliminära resultatet på sin webbsida efter klockan 23.

Under valkvällen mottar också Länsstyrelsen Värmland valsedlar från alla kommuner i länet. Valsedlarna kommer sedan att kontrollräknas under följande dagar.

Följ det preliminära valresultatet hos Valmyndigheten Länk till annan webbplats.

Slutlig rösträkning i Värmland

Den 27 maj, dagen efter valdagen, startar den slutliga rösträkningen av alla röster i Värmland. Då kontrollräknas alla röster, personröster tas omhand och man granskar ogiltiga röster. Kl.09.00 samlas närmare 40 personer för att delta i den slutliga rösträkningen.

Ta del av den slutliga rösträkningen

Den slutliga rösträkningen som börjar måndag 27 maj är öppen för allmänhet och media. Det betyder att vem som helst får komma och titta på när Länsstyrelsen räknar rösterna. Ingång i receptionen, Våxnäsgatan 5, Karlstad.

Leverans av övriga röster

Den 29 maj har Länsstyrelsen en mottagning för röster som inte hunnit fram i tid. Det handlar om förtidsröster och röster från andra länder.

Det slutliga valresultatet

När rösträkningen är klar i hela Sverige är det Valmyndigheten som fastställer mandatfördelningen till Europaparlamentet och som utser ledamöter och ersättare.

Det slutliga valresultatet hittar du på Valmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats..

Om Länsstyrelsens arbete innan, under och efter valet

Kontakt