Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Johan Blom blir tillförordnad landshövding efter årsskiftet

 

Johan Blom blir tillförordnad landshövding i Värmland efter årsskiftet. Foto: Erik Nygren  

Länsråd Johan Blom har utsetts till tillförordnad landshövding i Värmland fram till dess att en ordinarie efterträdare blir klar efter Kenneth Johansson. Samtidigt tar Bengt Falemo, verksamhetschef vid länsstyrelsen, över stafettpinnen som tillförordnat länsråd. Detta beslutade regeringen på torsdagen.

Efter drygt sex år lämnar Kenneth Johansson vid årsskiftet sitt förordnande som landshövding i Värmland, men vem som tar vid som hans efterträdare är ännu inte klart. Regeringen har därför tillsatt en lösning med en tillförordnad på landshövdingeposten. Valet föll på länsråd Johan Blom.

- Det ska bli spännande att få vikariera som landshövding under en period. I rollen som länsråd ansvarar jag för det interna arbetet på länsstyrelsen, nu får jag även en mer extern roll vilket känns som en positiv utmaning, säger Johan Blom om beskedet.

Johan Blom är 51 år och kommer ursprungligen från Stockholm. Han har varit länsråd i Värmland sedan 2016, innan dess var han avdelningschef och tillförordnad generaldirektör vid Myndigheten för Yrkeshögskolan. Hur länge han kommer vara tillförordnad landshövding återstår att se.

- Först och främst ska det bildas en ny regering i Sverige innan det fattas beslut om ordinarie efterträdare, så jag vet faktiskt inte hur långt vikariat jag kommer att ha på landshövdingeposten, säger Johan Blom.

Regeringen har även beslutat att tillsätta ett tillförordnat länsråd i avvaktan på en ordinarie lösning i Värmland. Bengt Falemo, en av länsstyrelsens två verksamhetschefer, har utsetts att ta över som tillförordnat länsråd från och med årsskiftet. Bengt Falemo har arbetat vid länsstyrelsen Värmland sedan 2013 och har en bakgrund från bland annat statsrådsberedningen i regeringskansliet.

Kontakt