Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Dags för naturvårdsbränning i Karlstad kommun

I maj startar säsongen för länsstyrelsernas arbete med naturvårdsbränningar i skyddade skogsområden. Bränningarna genomförs för att ge bättre förutsättningar för de växter och djur som behöver en skogsbrand för att överleva. Nu är det dags för årets första bränning i Värmland.

- Första bränningen i år planeras att genomföras den 29 maj på Bärön i Segerstad skärgård, Karlstads kommun. De som befinner sig nära ett bränningsområde kan se rök och känna röklukt, säger Jenny Sander, bränningsledare på Länsstyrelsen i Värmland.

Området som ska brännas ligger på en udde ute i Vänern. Gränsen mot land kommer att vattnas av ordentligt och bränningen genomförs på ett lugnt och kontrollerat sätt. Naturvårdsbränningar görs när det är torrt i markerna för att den ska ge önskad naturvårdsnytta. Senare i sommar planeras även en bränning i Fräkensjömyrarna, Hagfors kommun.

- Många av träden överlever bränningen, men mosstäcket på marken tunnas ut och skogen blir glesare. Det gynnar växter och djur som behöver solljus och värme, säger Jenny.

Efter en bränning är området svart och sotigt och vi avråder från besök i området den första tiden på grund av risken för fallande träd och grenar. Redan efter några månader brukar grönskan vara på väg tillbaka.

Planerade och genomförda bränningar i Värmland

Mer om naturvårdsbränningar på www.lifevanern.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och www.lifetaiga.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt