Kungörelser och delgivningar
Beslut som Länsstyrelsen fattar kan behöva delges till den som berörs. Om många är berörda av ärendet kan beslutet delges genom kungörelse.
Länsstyrelsen fattar många olika beslut som direkt eller indirekt berör länets invånare och företag. Vissa beslut måste delges den som berörs av ärendet.
Delgivning genom kungörelse
Om det är många som blir berörda kan delgivning ske genom så kallad kungörelsedelgivning. Det innebär att Länsstyrelsen meddelar att en handling finns tillgänglig en viss tid hos myndigheten. En beskrivning av handlingens huvudsakliga innehåll publiceras i post- och inrikes tidningar och ibland i ortstidningen.
Tidpunkten och formen för tillkännagivandet av dessa beslut och andra åtgärder har stor betydelse från informations- och rättssäkerhetssynpunkt.
Länsstyrelsen gör kungörelser i ärenden som exempelvis miljöskydd, naturvård, vattenvård, jakt och fiske samt allmänna val.
Vi kan i vissa situationer förstärka en kungörelsedelgivning som exempelvis sker till ett stort antal personer genom att även göra den tillgänglig genom andra kanaler.
Vi gör föreskrifter och beslut om till exempel vattenskyddsområde, naturreservat, sjötrafik, jakt samt skydd för människors liv och hälsa tillgängliga via länets författningssamling.
Delgivning efter ansökan av enskild
I vissa fall ska du som enskild person själv se till att delgivning sker. Det kan till exempel gälla om du är borgenär enligt konkurslagen, elleverantör enligt ellagen, hyresvärd enligt jordabalken eller vid delgivning av testamente enligt ärvdabalken. Du får då själv använda dig av vanlig delgivning eller stämningsmannadelgivning.
Du som ska se till att delgivning sker får vända dig till Länsstyrelsen för bistånd med delgivningen. Länsstyrelsen får använda vanlig delgivning, särskild delgivning med juridisk person, stämningsmannadelgivning och kungörelsedelgivning.
Ansökningsavgifter
Du betalar en ansökningsavgift på 500 kronor. Vid kungörelsedelgivning betalar du vid ansökningstillfället även 14 kronor för publicering av kungörelsen i "Post- och Inrikes Tidningar". Du ska därför betala 514 kronor till Länsstyrelsen vid kungörelsedelgivning.
Vid stämningsmannadelgivning tillkommer också en extra avgift. Den kan variera och Länsstyrelsen fakturerar dig i efterhand för detta.
Länsstyrelsen Värmland, bankgiro 5051-7739.
Särskilda kungörelser
Tillståndsansökan, Norra Prästbol lantbruk, Karlstad kommun
Norra Prästbol lantbruk ansöker om tillstånd enligt miljöbalken till djurhållning av nötkreatur på fastigheten Prästbol 1:5 i Karlstads kommun. I ansökan ingår en miljökonsekvensbeskrivning.
2023-09-25Tillståndsansökan, LBC WETAB Wermlands Transport AB, Torsby kommun
LBC WETAB Wermlands Transport AB ansöker om ändringstillstånd enligt miljöbalken angående utformning av bryt- och verksamhetsområde för Nya Kattkullen bergtäkt på fastigheten Skråckarberget 1:39 i Torsby kommun. I ansökan ingår en liten...
2023-09-21Tillståndsansökan, SMA Mineral Persberg AB, Filipstads kommun
SMA Mineral Persberg AB ansöker om tillstånd enligt miljöbalken till tillstånd för utlastning av material från Gåsgruvan, fastighet Yngshyttan 1:337 i Filipstads kommun.
2023-07-25Fortsatt publiktak om 50 personer i Värmland
Publikgränsen på max 50 personer kvarstår i Värmlands län efter den 1 november 2020. Det blir resultatet av ett beslut som Länsstyrelsen Värmland fattade fredag 30 oktober. Beslutet är fattat mot bakgrund av den ökade smittspridningen av Covid-19 i...
2020-10-30
Prenumerera via e-post
Fyll i din e-postadress om du vill prenumerera på denna sidan och därmed få uppdateringar via e-post.
Kontakt
Länsstyrelsen Värmland
Besöksadress
Våxnäsgatan 5, Karlstad
Postadress
651 86 Karlstad
E-post och växel
varmland@lansstyrelsen.se
010-224 70 00
Växeln är öppen
Måndag - Fredag 08.00 - 16.30
Receptionen är öppen
Måndag - Fredag 08:00 - 10:00
Organisationsnummer
202100-2395