Risk för gräsbrand i Värmlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

01- 06 mar apr klocka 11.00 - 17.00

Fotoutställning om värmländska våtmarker

Våtmarker är viktiga livsmiljöer för många arter samtidigt som de kan lagra vatten i landskapet, rena vatten och dämpa översvämningar. Nu kan du som vill lära dig mer om våtmarker och hur det går till när Länsstyrelsen återställer dem besöka en unik fotoutställning på Naturum i Karlstad.

”Vi har arbetat med många år med att återställa våtmarker och vi har saknat den här typen av information i våtmarkssatsningen. Det känns viktigt och roligt att få visa några av Värmlands våtmarker och hur vi gör när vi återställer dem.” säger Johanna Malmgren Nyysti, handläggare på Länsstyrelsen Värmland. ”Genom utställningen vill vi svara på frågor om hur det kan se ut när vi arbetar i ett område, vilka metoder vi använder och hur vi kan se att en våtmark börjar återhämta sig. Vi bjuder också på skönhetsbilder av dessa otroligt vackra och fascinerande miljöer!”

Så arbetar Länsstyrelsen med våtmarker

Men hur går det egentligen till att återställa en våtmark? Sedan 2018 pågår en nationell satsning för att återställa dikade våtmarker och att anlägga nya våtmarker, den kallas Våtmarkssatsningen. Länsstyrelsen Värmland arbetar med att återställa våtmarker som har dikats ut eller som har växt igen. Arbetet bedrivs både inom de naturreservat som Länsstyrelsen förvaltar och i andra områden genom åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper.

Syftet med att återskapa våtmarker i skyddad natur är att gynna den mångfald av arter som har våtmarken som livsmiljö. Det gäller inte bara fåglar, blomväxter, insekter och grodor, utan också de osynliga organismerna i marken. När många olika arter trivs fungerar också hela ekosystemet bättre.

”På Länsstyrelsen arbetar vi med våtmarker inom skyddade områden, som Natura 2000-områden och naturreservat, men vi fördelar också ekonomiska bidrag till kommuner och jordbrukare som vill återställa eller anlägga våtmarker”, säger Johanna.

Utställningen öppnar 1 mars

Utställningen består av fotografier av våtmarker från länets naturreservat och visar hur det går till när vi återställer myrar i Värmlands naturreservat. Fotografierna är tagna av Länsstyrelsens handläggare och speglar också vardagen för dem som arbetar i fält med våtmarkssatsningen.

”Varför är våtmarker viktiga? Det hoppas vi kunna besvara på en plats som Naturum, som samlar så många olika människor och där besöket dessutom är helt kostnadsfritt”, avslutar Johanna.

Utställningen öppnar den 1 mars och pågår fram 6 april. Ta chansen att se naturens konstverk på nära håll – varmt välkommen!

Du hittar information om Naturums öppettider på deras webbplats. Länk till annan webbplats.

För dig som vill veta mer om våtmarker

Som en del av Våtmarkssatsningen under 2024 uppdaterade vi informationen om våtmarker på vår webbplats. Till exempel kan du få svar på frågor som vad en våtmark är, hur de är skyddade och hur du kan göra om du själv vill återställa eller anlägga en våtmark.

Våtmarker

Du kan också ta del av vår broschyr Våtmarker behövs som även kommer att finnas att hämta på Naturum under utställningen.

Våtmarker behövs Länk till annan webbplats.

Var:
Naturum, Treffenbergsvägen, 652 29 Karlstad
Kostnad:
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
Ingen anmälan krävs

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss