Aktuella vädervarningar i Värmlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

18- 24 nov 2024 klocka 00.00 - 00.00

SeMig-veckan

SeMig-veckan.

SeMig-veckan arrangeras inom barnrättsområdet. Veckan består av en mängd olika aktiviteter och är ett samarrangemang inom ramen för nätverket SeMig. Här hittar du ett detaljerat program med anmälningslänkar. Temat detta år är Barns rätt till utveckling och hälsa.

Målgrupp för veckan

Region- och kommunledningar, politiker, beslutsfattare, chefer, tjänstepersoner som arbetar strategiskt med mänskliga rättighetsfrågor och barnrättsfrågor, utvecklingsledare, samt de som i sin profession kommer i kontakt med barn och unga, till exempel personal inom polisen, förskola, skola, fritid, socialtjänst, hälso- och sjukvård, idéburen sektor med flera.

Syftet med veckan

Syftet med veckan är att öka kunskapen om barnkonventionen och barnrättslagen, och visa på barnrätt i praktisk tillämpning samt inspirera till aktiviteter, handling och ökad samverkan i länet.

I nätverket SeMig ingår:

Agera Värmland
BUFFF Värmland
IOGT-NTO
Junis
Länsstyrelsen Värmland
NBV
Region Värmland samt
Rädda barnen.

Program under hela vecka 47

Klicka i respektive ruta här nedan för att läsa mer.

Ta del av sändningarna i efterhand

De digitala sändningar som spelades in hittar du aktuell länk till under respektive programpunkt, dessa går att ta del av under hela november. Observera att textningen är autogenererad och kan därmed bli bristfällig. Klicka på T i undermenyn för respektive film för att visa textningen.

Arrangör: Agera Värmland
Agera Värmland arbetar på flera sätt med frågor som rör barn och unga. Radikalisering, diskriminering och andra former av exkludering är alla faktorer som påverkar ungas utveckling och hälsa. I detta avsnitt berättar Nine, Johan och Lars om deras arbete för barn och unga i Värmland. Samtalet handlar bland annat om radikalisering i gaming-miljön, arbete mot diskriminering och vilket stöd som finns att få. Deltagare i samtalet är:

- Nine Karlsson Norman, juridiskt ansvarig antidiskriminering och rättigheter
- Johan Nielsen, handläggare inom arvsfondsprojektet Resilient Gamers
- Lars Stiernelöf, samordnare mot våldsbejakande extremism

Poddavsnittet släpps den 18 november och finns där poddar finns.
Kom direkt till poddavsnittet här: https://agera.podbean.com/ Länk till annan webbplats.

Arrangör: Bufff
Syskon till unga frihetsberövade är en grupp som ofta glöms bort av samhället. De nämns inte bland sårbara grupper och sällan när förebyggande insatser diskuteras. Bufff har precis avslutat det 3-åriga projektet ”Bryta Mönster” som enbart fokuserat just på hur yngre syskon påverkas när ett äldre syskon frihetsberövats och en handbok togs fram till yrkesverksamma om hur de kan finnas som stöd på bästa sätt. Projektet resulterade också i en landningssida med information, kunskap och filmer som beskriver hur det kan kännas för ett yngre syskon när ett äldre syskon frihetsberövas.

Blir du nyfiken och vill veta mer? Anmäl ditt intresse till varmland@bufff.se för att få tillgång till handboken och landningssidan. Materialet skickas ut på mejl måndagen den 18 november.

Arrangör: Region Värmland
Podden har till syfte att på ett enkelt sätt förklara vad Hållbar utveckling är. Ida Lundblad är avdelningschef för verksamheten Hållbar utveckling inom Region Värmland och det är hon som håller i podden. Hon brinner för att sprida utvecklingskraft till andra! Podden finns där poddar finns, bland annat här Länk till annan webbplats..

Under SeMig-veckan kommer podden att handla om hur vi kan göra barn och unga delaktiga i både utvecklingen av samhället och olika verksamheter samt i sin egen situation. Barn och ungas inflytande är en viktig faktor för deras utveckling och hälsa. Den som berättar om det är Sara Emsevik som är barnrättsstrateg på Region Värmland.

Program måndag 18 november

Klicka i respektive ruta här nedan för att läsa mer.

Arrangörer: Nätverket SeMig
Tid: 09.00 - 09.45
Digitalt: Ingen anmälan krävs utan delta i direktsändningen via nedanstående länk. Sändningen finns sedan att ta del av till och med 2 december via nedanstående länk.

Ta del av sändningen Länk till annan webbplats.

Nätverket SeMig inleder veckan genom att tillsammans med landshövding Georg Andrén hälsa välkommen och presentera invigningstalaren Barnombudsmannen Juno Blom. Följande frågor kommer att diskuteras:

- Hur är tillståndet för barn och unga i Sverige 2024?
- Vilka är de största utmaningarna och vilka är de främsta stegen vi inom offentlig sektor och civilsamhället gemensamt bör ta för att komma till rätta med dessa?
- Vilka särskilt utsatta och sårbara grupper finns det som vi behöver fokusera särskilt på de närmaste åren?
- Vad behöver först och främst prioriteras för att skapa en sammanhållen struktur för rättighetsfrågorna inom offentlig sektor?

Program tisdag 19 november

Klicka i respektive ruta här nedan för att läsa mer.

Arrangör: Rädda Barnen
Tid: 08.30 - 09.30
Digitalt: Klicka här för att anmäla dig Länk till annan webbplats.

”Ibland på fritids åker man på utflykt. Så man är missing out. Nästa dag pratar alla om det. Det är jobbigt.” Så beskriver en ungdom hur det var att inte ha råd att gå på fritidshem. Citatet återfinns i Rädda Barnens nya fördjupningsrapport ”Missing out” – Barn och ungas erfarenheter av ekonomiska svårigheter, som på olika sätt beskriver just barn och ungas erfarenheter av ekonomiska svårigheter.

Svårigheterna är framför allt kopplade till skola, fritid och andra sociala sammanhang. Under vårt webbseminarium får du ta del av rapporten där barns och ungas röster står i centrum för dessa viktiga frågor.

Arrangörer: Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget
Tid: 09.00 - 12.00
Digitalt: Du kan anmäla dig på Länsstyrelsens i Stockholms webbplats. Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget bjuder in till en kunskapshöjande förmiddag inom området diskriminering och utsatthet riktad mot de nationella minoriteterna.

Webbinariet vänder sig främst till dig som arbetar med nationella minoriteter i kommun, region eller statlig myndighet, men är öppet för alla intresserade.

Programmet består bland annat av:
- röster om diskriminering och utsatthet av de nationella minoriteterna,
- lansering av metodstöd för att motverka diskriminering och utsatthet,
- samtal om hatbrott mot de nationella minoriteterna – vilken kunskap finns idag och vad saknas?

Representanter från bland annat Brottsförebyggande rådet, Forum för levande historia och Socialstyrelsen medverkar.

Arrangörer: Länsstyrelsen Värmland och Region Värmland
Tid: 15.00 - 15.45
Digitalt: Ingen anmälan krävs utan delta i direktsändningen via nedanstående länk. Sändningen finns sedan att ta del av till och med 2 december via nedanstående länk.

Ta del av sändningen Länk till annan webbplats.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har sedan 2022 regeringsuppdrag som handlar om att genomföra insatser som bidrar till att förebygga och motverka rasism mot unga samer och antiziganism mot unga romer.

Myndigheten samverkar med unga från nationella minoriteters organisationer vid planering och framtagning av kunskapshöjande insatser riktade till bland annat skola och allmänheten. Detta kommer Dharana Favilla och Outi Krekula som är verksamhetsutvecklare på MUCF att berätta mer om under direktsändningen.

Seminariet lyfter också det vägledande materialet som myndigheten tagit fram för att ge barn och unga nationella minoriteter inflytande.

Arrangörer: Länsstyrelsen Värmland i samverkan med Region Värmland
Tid: 16.00 - 16.30
Digitalt: Ingen anmälan krävs utan delta i direktsändningen via nedanstående länk. Sändningen finns sedan att ta del av till och med 2 december via nedanstående länk.

Ta del av sändningen Länk till annan webbplats.

Förundran är en regional språk- och läsfrämjande satsning på de yngsta barnen i Värmland. Ett av fokusområdena i Förundran är Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk och det har mynnat ut i en språk- och kulturväska till alla förskolor. Väskan är tänkt att användas i ordinarie språkundervisning med syftet att allmänbilda alla barn, för att på så sätt lyfta våra nationella minoriteter.

Detta kommer Annica Hagel Arvidsson som är biblioteksutvecklare och projektledare för Förundran – Bokstart i Värmland att berätta mer om under denna direktsändning.

Arrangörer: Junis, NBV, Värmlands nykterhetsförbund och IOGT-NTO.
Tid: 18.00
Plats: Råda Ordenhus
Fri entré så ingen förbokning krävs

Filmen Jävla pappa handlar om Niklas, en deprimerad ung man och hans alkoholiserade pappa Leif som försöker bygga en husbil tillsammans. Men ganska snart går det åt helvete...

Välkommen till en kostnadsfri filmvisning med efterföljande samtal hälsar arrangörerna NBV, JUNIS och IOGT-NTO.

Har du frågor får du gärna kontakta: Stefan Lundmark, Verksamhetsutvecklare NBV Väst, stefan.lundmark@nbv.se, 076-124 23 55.

Program onsdag 20 november

Klicka i respektive ruta här nedan för att läsa mer.

Arrangör: Region Värmland
Tid: 09.00 - 16.00
Plats: Lokalen är i Regionen hus på Rosenborgsgatan 50 och heter Galaxen
Anmälan: För att kunna anmäla dig måste du ha ett konto registrerat. Det skaffar du här. Länk till annan webbplats.
När du har skapat ditt konto söker du upp utbildningen Barnrättsombud grundutbildning i kurskatalogen och anmäler dig.

Vill du lära dig mer om barnrätt och jobba mer barnrättsbaserat? Då är detta en utbildning för dig. Vi erbjuder 40 platser. Vi bjuder på fika och lunch. Region Värmland har under flera år utbildat Barnrättsombud som jobbar för att stötta verksamheter att uppfylla barnets rättigheter. Under SeMig-veckan så öppnar vi upp utbildningen även för andra som vill lära sig mer om barnrätt och hur du kan jobba barnrättsbaserat. Du som deltar i denna utbildning kan jobba inom kommun, civilsamhälle, myndighet eller näringsliv.

Vi som genomför utbildningen är Utvecklingsgrupp barnrätt. Vi jobbar för att stödja verksamheter att jobba barnrättsbaserat. Inbjudan med detaljerat program kommer inom kort. Vid frågor är du välkommen att kontakta Sara Emsevik på e-post sara.emsevik@regionvarmland.se.

Arrangörer: Socialstyrelsens råd för barn och unga bjuder in till evenemanget ihop med Barnombudsmannen, Länsstyrelserna och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.
Tid: 13.00 - 15.30
Digitalt: Läs mer och anmäl dig via denna länk Länk till annan webbplats.

Barn har rätt att vara delaktiga i arbetet för en mer jämlik hälsa och goda uppväxtvillkor. Tillsammans uppmärksammar vi barnkonventionens dag med fokus på hur det kan bli verklighet. Målgruppen är yrkesverksamma som arbetar för att främja hälsa och goda uppväxtvillkor för barn och unga.

Vid seminariet får vi en kort inblick i FN:s rekommendationer till Sverige och sedan flera exempel på konkret arbete för att göra barn och unga delaktiga. Barn och unga, organisationer i civilsamhället, myndigheter, kommuner och regioner deltar i programmet.

13.00 Hej och välkomna.
Ung talesperson, Socialstyrelsens generaldirektör Björn Eriksson och Andrea Hormazabal, Socialstyrelsens samordnare i frågor om barn och unga.

13.10 Hur kan vi stärka barns och ungas rättigheter? FN:s rekommendationer till Sverige.Juno Blom, barnombudsman.

13.25 Särskilda utmaningar för unga på landsbygden.
Youth up North, Vi unga och regional representant.

13.55 Nya socialtjänstlagen – det här vill barn och unga.
Maskrosbarns ungdomsråd, Rädda barnens ungdomsförbund och Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Paus

14.35 Metoder för att öka barns och ungas delaktighet.
Unga talespersoner, Sveriges ungdomsråd, SoS Barnbyar, Right by me, Barnrättsbyrån, Nätverket unga för tillgänglighet, Youth 2023 och Socialstyrelsen.

15.10 Vad tar du med dig?
Ung talesperson, Andrea Hormazabal samt chefer på kommunal, regional och nationell nivå.

15.30 Avslutning

Arrangörer: Länsstyrelsen Värmland i samverkan med Agera Värmland
Tid: 16.30 - 18.00
Digitalt: Ingen anmälan krävs utan delta i direktsändningen via nedanstående länk. Sändningen finns sedan att ta del av till och med 2 december via nedanstående länk.

Ta del av sändningen Länk till annan webbplats.

Maria och Christian från Arvika arbetade i skolan som specialpedagog och grundskolechef när deras äldste son i årskurs 8 inte längre klarade av att gå till skolan.

Här får du höra deras berättelse och tankar från två perspektiv; skolans och familjens. Även den yngre brodern Arvid är med och berättar om hur han upplevde sin brors skolfrånvaro och det utanförskap det förde med sig.

”När Christian kommer hem till lägenheten är dörren öppen, lamporna tända och skolväskan står kvar i hallen. Han ringer sonen, men får fortfarande inget svar. Efter ytterligare ett sms med frågan var sonen är får han äntligen kontakt.

- I skogen.
- Vad gör du?
- Jag orkar inte längre…”

Detta är en del av Allas barn-konferensen som fortsätter på torsdagen med programmet här nedanför.

Program torsdag 21 november

Klicka i respektive ruta här nedan för att läsa mer.

Arrangörer: Länsstyrelsen Värmland i samverkan med Agera Värmland
Tid: 08.30 - 09.45
Digitalt: Ingen anmälan krävs utan delta i direktsändningen via nedanstående länk. Sändningen finns sedan att ta del av till och med 2 december via nedanstående länk.

Ta del av sändningen Länk till annan webbplats.

Antidiskrimineringsbyrån Malmö mot diskriminering (MMD) nådde under 2024 framgång i ett mål i Högsta domstolen där det i juni kom en unik dom om rätten till stöd vid funktionsnedsättning i skolan. MMD har drivit fallet för en elev som inte fått tillräckligt stöd och som ännu inte hade fått en konstaterad diagnos.

Under detta seminarium berättar Karin Henrikz, biträdande verksamhetschef och jurist på MMD och även ledamot i rådet för de Mänskliga Rättigheterna (MR-institutet) och Sara Duarte, kommunikatör och erfaren projektledare och utbildare, mer om fallet och om domens betydelse för tillgänglighet och rätten till stöd i skolan.

MMD kommer också berätta om det aktuella arvsfondsprojektet Rätt på riktigt som ska stärka barn och unga med funktionsnedsättning och deras vårdnadshavare i kampen för att få en tillgänglig skola.

Detta är en del av Allas barn-konferensen som fortsätter på torsdagen med programmet på eftermiddagen.

Arrangörer: Länsstyrelsen Värmland i samverkan med Agera Värmland
Tid: 16.30 - 17.30
Digitalt: Ingen anmälan krävs utan delta i direktsändningen via nedanstående länk. Sändningen finns sedan att ta del av till och med 2 december via nedanstående länk.

Ta del av sändningen Länk till annan webbplats.

Sirkka Persson har arbetat som rektor i drygt 18 år på Kringlaskolan i Södertälje. Trots att skolan är belägen i ett särskilt utsatt område, framhölls den som ett av 100 exempel på utmärkta skolor i världen 2020. Samma år nominerades Sirkka Persson till årets rektor. Idag arbetar hon med verksamhetsutveckling med förhoppningen att bidra till att fler elever får en tillgänglig skola.

Elever som blir, eller riskerar att bli, hemmasittare är en utmaning för många rektorer och lärare. Men det finns arbetssätt som fungerar när målet är att behålla eleven i skolan eller att få den att återvända.

Passa på att ta del av hennes erfarenheter och de arbetssätt hon utvecklat för att öka skolnärvaron och elevernas möjlighet att gå vidare i livet efter årskurs nio.

Frågorna Sirkka besvarar är bland annat:

- Hur kan vi minska alternativt vända problematisk skolfrånvaro?
- Vad är den enskilt viktigaste faktorn för att få hemmasittare att bli återvändare?
- Hur får vi elever att kunna stanna kvar i skolan?
- Vad bör jag som skolledare tänka på ur ett organisatoriskt perspektiv?
- Vad kan jag som lärare göra i mitt vardagsarbete?
- Vad kan jag som vårdnadshavare tänka på för att främja närvaro?

Arrangörer: Junis, NBV, Värmlands nykterhetsförbund och IOGT-NTO.
Tid: 18.00
Plats: Kulturhuset Storfors, Lokal Galejan
Fri entré så ingen förbokning krävs

Filmen Jävla pappa handlar om Niklas, en deprimerad ung man och hans alkoholiserade pappa Leif som försöker bygga en husbil tillsammans. Men ganska snart går det åt helvete...

Välkommen till en kostnadsfri filmvisning med efterföljande samtal hälsar arrangörerna NBV, JUNIS och IOGT-NTO.

Har du frågor får du gärna kontakta: Stefan Lundmark, Verksamhetsutvecklare NBV Väst, stefan.lundmark@nbv.se, 076-124 23 55.

Program lördag 23 november

Klicka i respektive ruta här nedan för att läsa mer.

Arrangör: Karlstads kommun
Plats: Karlstad
Det stora barnkalaset anordnas av Karlstads kommun. Gå in på www.karlstad.se Länk till annan webbplats. för mer information.

Var:
Runt om i Värmland
Kostnad:
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
Ingen anmälan krävs

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss