Jämlikhetsdata - vad är det och hur kan det användas?
Vi har en lång historia av att mäta (o)jämlikhet i arbetslivet och samhället utifrån kön och ålder. Hur gör vi för att mäta och analysera skillnader på gruppnivå med utgångspunkt i andra diskrimineringsgrunder som etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning och könsidentitet?
Under detta digitala seminarium får vi exempel på praktiska metoder för att ta fram jämlikhetsdata med fokus på arbetsplatsen, men vi berör även andra delar av samhället som är relevanta för till exempel politiker och tjänstepersoner i kommun och region. Vi går även igenom juridiken kring jämlikhetsdata för att förtydliga vad vi faktiskt får fråga på arbetsplatsen.
För vem?
Seminariet riktar sig främst till ledning, beslutsfattare (inkl. politiker) och HR-anställda inom både offentliga och privata verksamheter, men alla är välkomna att delta!
Föreläsare
Seminariet leds av Yamam Al-Zubaidi, som inleder med en föreläsning. Vi avslutar med en längre frågestund där Yamam Al-Zubaidi hjälper oss att reda ut oklarheter.
Yamam Al-Zubaidi är jämlikhets- och diskrimineringssakkunnig med särskild expertis inom jämlikhetsdata. Han har varit anställd hos Diskrimineringsombudsmannen i ca tio år. Han är författare till flera svenska nationella rapporter om jämlikhetsdata. Just nu går han en forskarutbildning med fokus på jämlikhetsdata inom ramen för EU-rätten.
Arrangör
Rättighetscentrum Norrbotten i samarbete med Länsstyrelsen i Norrbottens län, Rättighetscentrum Västerbotten och Länsstyrelsen i Västerbottens län.
Det digitala seminariet är öppet för alla.
- Var:
- Digitalt. En möteslänk kommer att skickas ut till alla anmälda dagen innan seminariet.
- Kostnad:
- Seminariet är kostnadsfritt.
- Sista anmälningsdag:
- 22 sep 2024