27 jul 2024 klocka 10.00 - 18.00

Säterrunda Värmland

Bild på ko.

Välkommen att besöka nio sätrar och tre hembygdsgårdar och upplev säterlivet med höslåtter, djurskötsel, mjölkning och ystning, hur man lockar på djuren, skyddar sig mot angrepp från rovdjur och reparerar husen. Du kan även passa på att ta del av berättelser och erfarenheter från säterbrukarna. Länsstyrelsen medverkar på Kårebolssätern och pratar om hamling av lövträd som en tradition och foderresurs.

Huvudarrangör är Föreningen Värmlands säterkultur, som värnar om sätern som kulturarv. Idag är det viktigare än någonsin att förmedla säterkunskapen, så att den kan leva vidare i vår föränderliga omvärld – både ur ett historiskt, politiskt och hållbarhetsperspektiv.

Medverkande sätrar är: Kårebolssätern, Norra Loffstrandssätern, Osebolssätern, Munkebolssätern, Tväråssätern, Sandsätra, Hjällstadsätern och Svennsätern. Dessutom håller Kärnåsen, hembygdsgården i Ransby och Norra Ny hembygdsgård öppet.

För mer information och karta till de olika besöksmålen under de två dagarna, sök upp facebookgruppen Säterrunda i Värmland.

Var:
Flera platser i Torsby kommun
Kostnad:
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
Ingen anmälan krävs

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss