07 sep 2023 klocka 10.00 - 15.00

Allt om Kungaparets jubileumsbesök i Värmland

Kungens jubileumsemblem.

Kungen och Drottningen från jubileumsbesöket i Falun den 17 augusti.

Den 7 september kommer Kungen och Drottningen till Värmland för att fira H.M. Konungens 50 år på tronen. Här kan du läsa allt om jubileumsbesöket!

Om jubileumsfirandet

I år firar H.M. Konungen 50 år vid tronen vilket gör honom till Sveriges genom tiderna längst regerande monark. Som en del av firandet besöker Kungaparet Sveriges 21 residensstäder i samtliga län. Besöket i Värmland är det sista i ordningen av Kungaparets jubileumsresa till landets 21 län och den 7 september är det Värmlands tur att fira!

Det händer under dagen

Besöket startar vid Klarälvsentrén, Centralsjukhuset i Karlstad. Kungaparet får ta del av en utställning om bygget av nya CSK, där mottagningshuset blir Sveriges första sjukvårdsbyggnad som uppförs med trästomme. Därefter besöker Kungaparet Almentorget för att ta del av en scenisk framställning av Karlstads historia. Efter det kommer Kungaparet att promenera genom Residensparken till musik av Hemvärnets musikkår Bohusdal. Efter en jubileumslunch på Residenset kommer Kungen att motta en minnesgåva på Stora torget i Karlstad. I samband med scenframträdandet vid Stora torget bjuds Kungen och Drottningen på en smak av Värmland genom närproducerade lokala råvaror. Besöket i Värmland avslutas med ett jubileumsprogram i Domkyrkan med tal av H.M. Konungen.

Landshövding Georg Andrén är värd för besöket. Bakom programmet står Länsstyrelsen Värmland tillsammans med Karlstads kommun och Region Värmland.

– Det känns fantastiskt roligt att få välkomna Kungen och Drottningen till Karlstad som är det sista besöket under Kungaparets jubileumsresa till landets 21 län. Det här ger värmlänningarna en chans att vara med i firandet och komma Kungaparet nära, säger landshövding Georg Andrén.

Vandrande fotoutställning

Inför besöket har det tagits fram en fotoutställning som Kungen kommer att få se under sitt besök på Residenset. De bilder som ställs ut är från Konungens 50 år vid tronen samt värmlänningarnas egna bilder från Kungens tidigare besök i länet. Efter besöker kommer utställningen att vandra vidare till stadsbiblioteket i Karlstad, där du kan besöka den under Karlstads biblioteks ordinarie öppettider.

Kungen i Karlstad.

Karlstad år 1974. Femteklassaren Cecilia Ericzon träffar Kungen utanför Residenset och lämnar över luktärter som hon plockat hemma i trädgården.

Minnesgåva

Under besöket kommer Kungen att motta en minnesgåva från Värmland. Bakom gåvan står Länsstyrelsen Värmland, Region Värmland och länets samtliga 16 kommuner.

Gåvan i sig är en bänk, framtagen av den norska möbeltillverkaren Vestre som har sin tillverkning i Torsby. Bänken är formgiven av Emma Olbers, och har fått namnet Tellus. Gåvan innebär att Värmland blir först i världen med en möbel tillverkad i hundra procent fossilfritt stål. Bänken avtäcks i samband med ceremonin på Stora torget och kommer efter besöket att placeras vid entréytan intill Residensparken i Karlstad.

Stålbänk framför en husvägg.

Foto: Vestre/Einar Asleksen

Program med hålltider och publikplatser

10.10 Besök på Centralsjukhuset i Karlstad
10.45 Scenisk framställning av Karlstads historia vid Almentorget
11.15 Promenad genom Residensparken
11.45 Jubileumslunch på Residenset
14.00 Promenad till Stora torget
14.15 Besök på Stora torget och överlämning av minnesgåva
15.00 Jubileumsprogram i Domkyrkan inklusive tal av H.M. Konungen

Du som vill ha bästa möjliga tillfälle att se Kungaparet gör det lättast när Kungen och Drottningen besöker Almentorget, när de promenerar i Residensparken, vid ceremonin på Stora torget samt i Domkyrkan. Du kan boka din biljett till jubileumsprogrammet i Domkyrkan, mer information finns längre ner på sidan.

Jubileumsprogram i Karlstads domkyrka

Kungaparets besök i Värmland avslutas med ett jubileumsprogram i Karlstads domkyrka dit du kan boka biljett. Biskop Sören Dalevi hälsar välkommen och H.M. Konungen kommer att hålla ett tal till värmlänningarna. Även landshövding Georg Andrén och Karlstads kommunfullmäktiges ordförande Monica Gundahl håller tal. Under jubileumsprogrammet bjuds det på underhållning av Wermland Opera, Västanå Musik & Teater, poeten Ismael Ataria och Selmas systrar vokalensemble.

Biljetter till jubileumsprogrammet är gratis och bokas via biljett@scalateatern.se eller 054-19 00 80. Det går också bra att boka biljett via Scalateaterns biljettlucka. Biljetterna släpps torsdag 31 augusti klockan 10.00. Det finns totalt 415 bokningsbara platser inklusive tillgänglighetsanpassade platser. Först till kvarn gäller!

Uppdatering 31 augusti

Alla platsbiljetter till jubileumsprogrammet är nu bokade. Vill du följa jubileumsprogrammet via live-TV finns mer information längre ner på sidan.

Insläpp till Domkyrkan sker från klockan 13.45. Dörrarna stängs klockan 14.30, vilket gäller samtliga besökare med biljett. Den som besöker domkyrkan kan bli visiterad i samband med insläppet och inga stora väskor får medtagas in i kyrkan.

Jubileumsprogrammet visas direkt i Glimt tv:s lokala kanal via Sappas, Telias och Comhems kabel- och IPTV-nät i Värmland. Glimt TV finns på kanalplatserna: Sappa S08, D20, Telia: 500 samt Com hem: 451.

Jubileumsprogrammet visas även direkt på Karlstads pastorats hemsida:

Karlstads pastorat / webb-tv Länk till annan webbplats.

Det går även att se sändningen i efterhand via Karlstads pastorats webb-tv, Glimt tv:s lokala kanal samt Glimt tv:s Youtube-kanal.

Glimt TV på Youtube (youtube.com) Länk till annan webbplats.

Flagga för kungen

I samband med besöket i Karlstad uppmuntrar vi till flaggning för Kungen med svenska flaggan. Du kan också vara med och fira på gator och torg med en festlig flagga som du kan skriva ut själv. Här hittar du en mall för din flagga som du kan fästa på en pinne.

Mall med två flaggor att skriva ut (PDF) Pdf, 397.4 kB.

Bilder från besöket

Kan du inte vara med under dagen, håll utkik i Länsstyrelsen Värmlands sociala medier där vi publicerar bilder under och efter besöket. Bland annat publiceras bilder från hovets fotograf Clemént Morin som medverkar under hela firandet.

Länsstyrelsen Värmland på Facebook Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsen Värmland på Instagram Länk till annan webbplats.

Hur påverkas trafiken?

Trafiken i Karlstad kommer delvis att påverkas under jubileumsfirandet. Vissa parkeringar och gator kommer stängas av under delar av dagen. Du hittar mer information på Karlstads kommuns webbplats.

Karlstads kommuns webbplats Länk till annan webbplats.

För att underlätta för trafiken får du gärna ta bussen, cykla eller gå in till firandet. Tänk på att busstrafiken kan påverkas av Kungens besök, du hittar mer information på Värmlandstrafiks webbplats.

Värmlandstrafiks webbplats Länk till annan webbplats.

För media

Media är välkomna att delta vid alla programpunkter utom vid besöket på Residenset. Vid samtliga besöksmål hänvisas media till särskilda mediaplatser. Kontaktperson är pressansvarig Karin Hovdebo vid Länsstyrelsen Värmland, karin.hovdebo@lansstyrelsen.se

Ackreditering

Ackreditering krävs för all media och görs senast måndagen den 4 september. Mejla namn, e-post och vilken organisation du tillhör till Karin Hovdebo. Ackrediteringspasset måste av säkerhetsskäl bäras synligt under hela besöket. Du ska även kunna uppvisa giltig ID-handling.

Du kan hämta ditt ackrediteringspass i Länsstyrelsen Värmlands reception på Våxnäsgatan 5 i Karlstad tidigast tisdag 5 september. Öppettider vardagar mellan klockan 08.00-10.00. Om du inte har möjlighet att hämta ackrediteringen innan besöket, hör av dig till Karin Hovdebo.

För frågor rörande DD.MM. Konungen och Drottningen hänvisas till Kungliga Hovstaternas informationsavdelning: press@kungahuset.se.

Mer information om jubileumsåret

Du hittar mer information om Kungens jubileumsår på Kungahusets webbplats.

Jubileumsåret 2023 (kungahuset.se) Länk till annan webbplats.

Visste du att...

  • Kaffet som serveras under lunchen är en jubileumsblandning som Löfbergs tagit fram med anledning av H.M. Konungens 50 år på tronen. Ett smakrikt och finstämt kaffe med ljuva toner av nötter, choklad och exotiska frukter gjort på noga utvalda kaffebönor från Brasilien.
  • Dukarna som används under jubileumslunchen kommer från Klässbols linneväveri, som är Kunglig hovleverantör sedan 1970-talet.
  • Under lunchen kommer det att bjudas på sång av Värmlands Nations Kör under ledning av Hanna Ohlson Nordh. Kören, som har anor från början av 1800-talet, tillhör Värmlands Nation i Uppsala som samlar studenter med rötter i Värmland.
Var:
Karlstad
Kostnad:
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
Ingen anmälan krävs

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss