Aktuella vädervarningar i Värmlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

22 sep 2023 klocka 09.00 - 15.00

I samma landskap – planering för förnybar energi

Vindkraftverk i dimmigt landskap.

Länsstyrelsen Värmland bjuder in till ett utforskande studiebesök, tillsammans med Glava Energy Center och RISE.

Studiebesöket är för dig med någon form av ansvar i planeringsprocesser för förnybar energi, så som samhällsplanerare, politiker, sakkunnig eller strateg. Särskilt kommunerna har en svår och viktig roll i dessa processer.

Energifrågan är komplex och kan inte lösas av en enskild aktör eller med en enda lösning. Länsstyrelsen Värmland bjuder därför in till detta utforskande studiebesök, tillsammans med Glava Energy Center och RISE. Våra värdar på plats är Kristinehamns kommun, Eolus vind och Kristinehamns Energi. Under studiebesöket bjuder vi in till samtal och erfarenhetsutbyte om förutsättningar, behov och möjligheter på plats vid en solcellsanläggning och vid en vindkraftspark. Vi kommer att få lyssna på berättelser om hur dessa anläggningar kom till, och själva kunna bilda oss en uppfattning om deras effekt i landskapet med alla sinnen.

Bland annat kommer vi diskutera de vanligaste frågetällningarna:

  • Hur kan vi skapa tydlighet och förutsägbarhet i kommunal planering, när elförsörjningsbehov och teknikutveckling är i snabb förändring?
  • Hur kan vi kommunicera kring vad det faktiskt skulle innebära med en etablering av vindkraft eller solenergi för närboende, näringsliv, miljö mm, och vilka scenarier som väntar om vi inte gör det?
  • Hur hanterar vi frågor om rättvisa, incitament och samexistens, när behoven av förnybar el finns på en plats, men förutsättningarna för vind- eller solelsutbyggnad finns på en annan plats?
  • Vilka förutsättningar har olika aktörer för att korta ner processer, hitta nya tekniska eller kommunikativa lösningar på problem kopplat till förnybar energi?

Skicka gärna in dina egna frågor så att vi kan se till att ha rätt experter på plats, men tänk också på att du kommer att kunna bidra genom att dela med dig av dina egna erfarenheter och perspektiv.

Praktisk information

Resor sker med eget fordon, men samåk gärna i möjligaste mån. Arrangemanget är kostnadsfritt och vi bjuder på fika och mat.

Obs! Vi kommer att vara utomhus även vid regn och blåst, så rejäla kläder och skor behövs!

Specialkost

Du som har behov av specialkost anmäler det direkt till maria.falkevik@lansstyrelsen.se.

09.00 Samling med fika vid Kristinehamn Energis solcellsanläggning i Kristinehamn

09.30 Inledning och praktisk information, Maria Falkevik, Länsstyrelsen

09.45 Karin Ardefelt, ledamot i kommunstyrelsen och ordförande i Kristinehamns Energi, hälsar välkommen

09.50 Visning av solcellsanläggningen, Johan Larsson, Kristinehamns Energi

10.15 Scenarier i energiomställningen – reflektioner från den lokala verkligheten Magnus Nilsson och Lisa Gärdt, Glava Energy Center

11.00 Förnybar energi ur samhällssäkerhetssäkerhetsperspektiv, Stefan Ivarsson, RISE

11.45 Återsamling och reflektioner utifrån presentationer och frågeställningarna. Maria Falkevik, Länsstyrelsen

12.00 Förflyttning till vindkraftparken Långmarken och lunch vid framkomst

13.00 Berättelsen om Långmarken. Eolus vind: Daniel Claesson, Teknisk förvaltare, Stefan Gustavsson, Public Affairs Manager, Monika Willner, Projektledare

13.20 Vindkraftsplanering i Kristinehamns kommun, framgångsfaktorer och framtida utmaningar. Kalle Alexandersson och Petter Wikström, Kristinehamns kommun.

13.50 Klimatomställning i samklang med människor och miljö. Sara Bargi, RISE

14.30 Avslutning i helgrupp med ståfika. Reflektion och diskussion utifrån dagens upplevelser samt frågeställningarna. Maria Falkevik, Länsstyrelsen

15.00 Dagens avslutas. Möjlighet att gå in i tornet och ställa ytterligare frågor till Eolus

Var:
Kristinehamn Energi, Varnumsleden 1 Kristinehamn samt vid vindkraftparken Långmarken
Kostnad:
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
18 sep 2023

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan. Försäkra dig om att du har fått en bekräftelse på din anmälan till din e-post, annars får du prova att anmäla dig en gång till om du inte har fått en e-postbekräftelse.


Så hanterar vi dina personuppgifter

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss