Framtidens offentliga måltider – i klassrummet, i skolrestaurangen och i utemiljön

Vad får barn lära sig i skolan om livsmedel och mat? Det är avgörande för hur framtidens livsmedelsproduktion kommer att se ut.
Barnen är vår framtid. Genom att de får lära sig i skolan om var maten kommer ifrån och varför det är bra att kunna köpa mat som är producerad i Sverige kan vi skapa en robust livsmedelsproduktion där nästkommande generation vill köpa närproducerade produkter. Välkommen till en dag med spännande föreläsningar och studiebesök på ämnet.
Plats
Konferensen hålls på Värmlands Museum i Karlstad.
Program
Här hittar du dagens programpunkter och hålltider.
8.30 Smörgås och kaffe
9.00 Välkommen
Landshövding Georg Andrén inviger konferensen. Moderator och matkreatören Lisa Lemke berättar om dagens program.
9.15 Från producent till elev och allt däremellan
Projektledarna Camilla Andersson och Isabell Sjödin från projektet Framtidens offentliga måltider berättar om hur de har arbetat med studieresor, gårdsbesök, seminarier och odling för att få alla som berörs av den offentliga måltiden att förstå att deras påverkan har betydelse.
9.40 Food for life-modellen
Raksha Mistry, Food for Life Leicestershire Programme Manager - Transforming food culture in Leicestershire starting with schools, encouraging communities and the wider food system.
Seminariet genomförs på engelska.
10.25 Fika
11.00 Whole school approach to food education – Truly Healthy School program in Czechia
Tom Václavík, verkställande direktör för programmet Really Healthy School program in the Czech Republic. Hans passion är att koppla samman människor att gör god mat till ett enkelt val för alla, speciellt våra barn.
Seminariet genomförs på engelska.
11.45 Odla med barn i skola och förskola
Hur hittar du tiden? Hur kopplar du till läroplanen? Och vem vattnar egentligen 4B:s morötter på sommarlovet?
Andreas Andersson, pedagog och grundare till odlaiskola.se:
Odlingen på vår skola började som ett miljöprojekt 2014, men är numera en permanent del av skolarbetet. Odling är för oss ett fantastiskt pedagogiskt verktyg. Med odlingen som metodik uppfyller eleverna mål i läroplanen, samtidigt som de får insikter om hållbar livsstil både för individen, närsamhället och världen. Odlingen bidrar också till sammanhållningen på vår skola och ger en demokratisk och levande skolgård.
12.35 Lunch
13.30 Buss till Västerstrandskolan
13.40 Studiebesök på Västerstrandskolan
På eftermiddagen kommer det att finnas möjlighet att besöka Västerstrandskolan och prata med skolans personal samt flera av dagens föreläsare.
På din namnskylt ser du vilken grupp du tillhör. Vi har tre olika stationer där vi cirkulerar:
- Utomhus - Starten till en skolträdgård. Träffa rektor Karin Thorell och pedagogerna Jenny Karpe och Matilda Carlsson.
- Skolrestaurangen. Möt kökspersonalen och grundare till hydroponiska skåpet Olof Guldbrandsson Allgreen Hydro AB
- Skolsal. Träffa Raksha Mistry, Tom Václavík och Andreas Andersson från förmiddagen och ställ frågor!
Kaffe och fika efter studiebesöket.
15.00 Avslut
Konferensen avslutas vid Västerstrandskolan. Buss går tillbaka till stan.
Anmälan
Du anmäler din medverkan genom att fylla i formuläret på den här sidan. Om du har behov av specialkost eller särskilda hjälpmedel, hör av dig till Isabell Sjödin. Kontaktuppgifter finns längst ned på denna sida.
Varmt välkommen!


- Var:
- Värmlands Museum
- Kostnad:
- Kostnadsfritt
- Sista anmälningsdag:
- 01 maj 2023
Anmäl dig
Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.
Kontakt
-
Camilla Andersson
Processledare
Telefon 010-2247320
-
Isabell Sjödin
Projektsamordnare
Telefon 010-2247427