Allas barn – med fokus på barns rätt till trygghet och säkerhet

Länsstyrelsen Värmland bjuder in till en förmiddag om barnrätt. Vi anordnar en dag med syfte att öka kunskap om olika frågor som berör barn och barnets rättigheter och visa på barnrätt i praktisk tillämpning samt inspirera till aktiviteter, handling och ökad samverkan i länet. I år sammanfaller Se Mig-veckan med En vecka fri från våld vilket vi tar fasta på i programmet.
Program torsdag 24 november
09.00 Välkomna!
Moderator: Karin Hovdebo, pressansvarig, Länsstyrelsen Värmland
09:15 Tjejer måste sluta skicka bilder
ECPATs rapport Tjejer måste sluta skicka bilder vänder sig till vuxna i barns närhet och syftar till att öka förståelsen för hur pojkar idag ser på relationer, sex och sexuella övergrepp i en digital kontext. När en talar om sexuella risker och övergrepp på internet hamnar fokus lätt på flickor och flickors utsatthet. Det är dock tydligt att pojkar och flickor i stor utsträckning upplever sexuella gråzoner, kränkningar och brott på internet på olika sätt. Utgår vi enbart från flickornas upplevelser riskerar vi att pojkar – både som utsatta och som någon som utsätter andra – osynliggörs. Därför är det viktigt att förstå pojkarnas perspektiv och i denna rapport lyfter ECPAT pojkarnas röster.
Sophie Josephson, senior barnrättsrådgivare, ECPAT
10.00 Paus
10:15 Växa i Värmland
Växa i Värmland är ett universellt föräldraskapsstöd som Länsstyrelsen arbetat fram tillsammans med Region Värmland och fyra av länets kommuner. Syftet med Växa i Värmland är att främja god hälsa hos barn och unga genom att stödja föräldrar och viktiga vuxna i deras föräldraskap och bidra till goda relationer mellan föräldrar och barn. Pilottestandet har nu pågått en tid och vi delar med oss av de erfarenheter vi fått hittills.
Annika Andersson, ANDT-samordnare Länsstyrelsen Värmland
Karin Lidén, samordnare brottsförebyggande arbete och föräldraskapsstöd, Länsstyrelsen Värmland
11:00 Paus
11:15 Att fråga om våld vid hälsosamtalet hjälper barn att berätta
Barnkonventionens artikel 19 betonar barns rätt till skydd mot våld, övergrepp, vanvård och utnyttjande av närstående. En central del i att kunna förebygga och motverka våld mot barn och ge utsatta barn tillgång till stöd är att det upptäcks.
Lisbet Engh och Ulla-Britt Eriksson berättar om sin studie där frågor om våld ingått i hälsosamtalet med elever i årkurs 1 på gymnasiet.
Lisbet Engh, filosofie doktor i folkhälsovetenskap, Karlstads universitet
Ulla-Britt Eriksson, docent i folkhälsovetenskap, Karlstads universitet
12:00 Avslutning
- Var:
- Digital sändning via Zoom
- Kostnad:
- Kostnadsfri
- Sista anmälningsdag:
- 22 nov 2022
Anmäl dig
Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.
Så hanterar vi dina personuppgifter