Risk för gräsbrand i Värmlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

02 jun 2022 klocka 08.30 - 16.00

Jämställdhetskonferensen Genius

Bild på save the date

Glöm inte att boka av 2 juni i era kalendrar då Länsstyrelsen Värmland och Region Värmland bjuder in till en av Sveriges största jämställdhetskonferenser.

Anmälan är öppen!

För er som bor och verkar i Värmland finns 400 kostnadsfria platser och det är först till kvarn som gäller. Ni som inte hinner få en av de kostnadsfria platserna eller som bor och verkar utanför Värmland bokar plats till en liten avgift. Klicka på anmälningslänkarna för mer info.

Moderator: Lisa Bjurwald

Vi är glada och stolta att presentera Lisa Bjurwald som moderator för Genius 2022. Lisa Bjurwald är prisbelönt journalist, debattör, föreläsare och författare. Hon har bland annat granskat svensk högerextremism som medlem i redaktionen för Expo och varit ledarskribent på Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet samt kolumnist i Aftonbladet och Expressen. Med boken BB-krisen: Sveket vid livets början (2019) väckte Lisa Bjurwald stor politisk debatt och fick omfattande medial uppmärksamhet. Idag är Lisa en av landets ledande samhällsdebattörer.

Program

Här är några höjdpunkter ur programmet! Hedersförtryck skapar stort lidande för individen, men vad förlorar samhället på att kvinnor inte tillåts leva ett fritt liv? Elisabeth Massa Fritz var målsägandebiträde vid Sveriges första erkända hedersmord på Pela 1999. I dag är hon en av landet mest profilerade advokater och främsta experter kring hedersvåld och förtryck.

Fyra år efter metoo står vi mitt i en backlash för kvinnors rättigheter. Många kvinnor är rädda för att anmäla förövare, medier skräms av förtalsmål och mäktiga män får ifrågasätta sina anmälare i direktsänd tv. Samtidigt har uthängningar på nätet blivit ett sätt att få den upprättelse som kan vara svår att få på annat sätt. Hur blev det såhär? Irena Požar är chefredaktör för Veckorevyn och har på senare år fått stor uppmärksamhet för sina granskningar av unga kvinnors villkor. Hon har även nominerats till Stora journalistpriset. Våren 2022 gav hon ut boken Backlashen: Metoo och revolutionen som stoppades.

Enligt Allbrightrapporten 2021 klättrar teknikkonsultföretaget Sweco på gröna listan över jämställda bolag och är nu bäst i branschen. Ann-Louise Lökholm Klasson som är vd på Sweco Sverige berättar om arbetet som tagit dem dit.

Det händer i Värmland!

Patrik Standfast vd på The Great Journey, Jan Elofsson vd på Atwrk och Sandra Sundbäck vd på Paper Province berättar hur deras organisationer använder jämställdhet för att utveckla och stärka verksamheten. Avslutas med ett gemensamt samtal lett av moderator Lisa Bjurwald. ​

Jämställd ekonomi

Visste du att inkomstgapet mellan kvinnor och män i princip varit oförändrat sedan 1995? Den ekonomiska ojämställdheten får livslånga konsekvenser. Emma Knaggård Wendt, generalsekreterare på Ownershift, Camilla Wagner, ordförande Fredrika Bremerförbundet och Lise Bergh från Kommissionen för jämställda livsinkomster vrider och vänder på ämnet ekonomi. Avslutas med ett gemensamt samtal lett av moderator Lisa Bjurwald.​

Geniuspriset 2022

Geniuspriset uppmärksammar gott värmländskt jämställdhetsarbete. Vem tar över efter senaste vinnaren Löfbergs? Det bestämmer du genom att nominera en organisation som gör skillnad för jämställdheten i Värmland. Läs mer och nominera här! Länk till annan webbplats.

Om Genius

Genius är en av landet största konferenser om jämställdhet. Här träffas människor från hela landet för att inspireras, knyta kontakter och lära av varandra. Arrangörer är Region Värmland och Länsstyrelsen Värmland.

VAR:
Karlstad CCC
KOSTNAD:
Kostnadsfritt för verksamma i Värmland
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
23 maj 2022

Kontakt