25 jun 2019 klocka 07.30 - 19.00

Inspirationsresa med tema baljväxtodling

Följ med på en inspirerande studieresa med besök på gårdar i Västergötland med baljväxtodling. Under resan görs en fördjupning i möjligheterna till odling för humankonsumtion.

Program


Klockan 7:30 Avresa
från Hushållningssällskapet, Ventilgatan 5 D, Karlstad

Besök hos Olof Jansson, Kårtorps Säteri i Götene med lång erfarenhet av baljväxtodling. Gårdens högmjölkande kor utfodras med hemmaproducerat foder. På gården odlas åkerböna, ofta tillsammans med vårvete. Åkerbönan skördas både som helsäd och tröskas. I år planerar Olof även att så lupin/vårvete.

Ca klockan 12.00 Lunch på Kinnekullegården, Hällekis.

Besök hos Roland Höckert, Godegården i Järpås. Roland har odlat åkerböna till humankonsumtion. I år kommer han att odla konservärter och linser.

Naturbruksgymnasiet Sötåsen, Töreboda. Naturbruksgymnasiet Sötåsen har varit med i ett projekt där man skördat gröna åkerbönor som sedan processats på samma sätt som gröna ärter. De är även delaktiga i ett projekt med värmebehandling av proteinfoder. Närodlad åkerböna har värmebehandlats i en rost som finns på gården.

Ca klockan 17:30 Hemresa med beräknad hemkomst (till Hushållningssällskapet) klockan 19.00.

Medverkande

Olof Jansson Kårtorps Säteri, Roland Höckert Godegården, medverkande från Sötåsen Naturbruksgymnasium, Katarina Holstmark Jordbruksverket samt Pia Björsell och Lina Ulff Delprato Hushållningssällskapet

Frågor

Hör av er till Lina Ulff Delprato 070-649 01 39

Anmälan

Via formulär på Hushållningssälsskapets webbplats eller genom att ringa Pia Björsell, 072-402 35 14, eller Lina Ulff Delprato, 070-649 01. Ange eventuell matallergi.

Information och anmälningsformulär på Hushållningssällskapets webbplats Länk till annan webbplats.

Aktiviteten anordnas av Hushållningssällskapet i samarbete med Ekologiska Lantbrukarna Värmland. Finansieras med stöd från Europiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

VAR:
Avresa från Hushållningssällskapets kontor på Ventilgatan 5D i Karlstad
KOSTNAD:
Ca 250 kr för fika och lunch. Betalas på plats.
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
10 jun 2019

Kontakt