Förorenade områden i länet
De allra flesta områden som är eller kan misstänkas vara förorenade har kartlagts av Länsstyrelsen och kommunen. I vår karta över förorenade områden kan du se vilka områden som är misstänkt eller konstaterat förorenade.
Karta över förorenade områden
Använd kartan över förorenade områden (EBH-kartan) för att se var det finns misstänkt eller konstaterat förorenade områden.
Begär utdrag från kartan
Om du vill få ut information om specifika objekt i kartan eller specifika fastigheter kan du begära ett utdrag från Länsstyrelsen.
Det är viktigt att du får med följande uppgifter när du gör en begäran:
- Fastighetsbeteckning eller ID-nummer
- Kommun
Observera att det endast är möjligt att få utdrag från kommuner i det egna länet.
Skicka din begäran till varmland@lansstyrelsen.se
Folder: Bidrag för sanering inför bostadsbyggande
Här hittar du information för intresserade kommuner och exploatörer.
Förorenade områden i Värmlands län
Länsstyrelsen har identifierat över 3 600 områden i Värmlands län som är eller misstänkts vara förorenade. Många av dessa objekt är endast identifierade eller under utredning.
I informationen till varje objekt anges bland annat
- vilken typ av verksamhet som finns eller har funnits på platsen
- vilken status objektet har och
- vilken riskklass det har fått.
Statusen anger hur långt objektet är utrett, t.ex. om det är identifierat, inventerat eller undersökt. Riskklassningen bygger på den information som finns i dag. Nya uppgifter kan därför komma att ändra riskklassen. För en del objekt saknas riskklass och det kan antingen bero på att området redan har åtgärdats eller på att området endast har identifierats.
Till varje objekt finns ett ID-nummer (Object_Id) som anger det nummer objektet har i Länsstyrelsens databas där mer information finns samlad. Vid förfrågan om utdrag ur databasen var vänlig och ange detta ID-nummer.
Observera att ett objekt kan motsvara ett område som berör en eller flera fastigheter. Objektet kan därmed omfatta fler fastigheter än den där punkten för objektet är placerad.
Information om förorenade områden från andra aktörer
Det är fler än Länsstyrelsen som har information om förorenade områden. Kontakta i första hand den som är tillsynsmyndighet för området för att få mer information, vilket ofta är kommunen. Om kommunen inte är tillsynsmyndighet kan de oftast hänvisa dig rätt.
Även andra myndigheter kan ha information om förorenade områden, till exempel:
Sveriges geologiska undersökning
Tänk på att ett område kan vara förorenat även om myndigheterna saknar uppgifter om området.
WMS-tjänster och nedladdningsbara geodata
Du som behöver tillgång till WMS-tjänster och nedladdningsbara shape-filer för förorenade områden kan använda länsstyrelsernas geodatakatalog.
Kontakt
-
Susanne Andersson
E-post till Susanne Andersson
Telefon 010-2247433
-
Lina Jörnhagen
Miljöhandläggare
E-post till Lina Jörnhagen
Telefon 010-2247442
-
Rebecca Nilsson
Miljöhandläggare
E-post till Rebecca Nilsson
Telefon 010-2247435
-
Ksenia Bergstedt
Handläggare
E-post till Ksenia Bergstedt
Telefon 010-2247374
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.