Improve Aquatic LIFE

Fämtan är ett av de vattendrag där Länsstyrelsen jobbar med restaurering.
Hösten 2024 startades ett av Europas största vattenvårdsprojekt upp, Improve Aquatic LIFE. I projektet har Länsstyrelsen Värmland tillsammans med 16 andra partners beviljats närmare 400 miljoner kronor i EU-stöd till Improve Aquatic LIFE.
Projektet är ett av Europas mest omfattande vattenrestaureringsprojekt, och kommer att pågå fram till 2031. De involverade aktörerna ska tillsammans genomföra över 500 åtgärder i Sverige under de kommande sju åren. Det handlar bland annat om att ta bort vandringshinder, restaurera våtmarker och återställa livsmiljöer för fiskar och andra vattenlevande djur i vattendrag och kustvatten.
De aktörer som ingår i projektet är Länsstyrelserna i Värmland, Skåne, Västra Götaland, Halland, Blekinge, Kronoberg, Jönköping, Kalmar och Östergötland. Karlstads universitet, Göteborgs universitet och Lunds universitet, Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, Helsingborgs kommun, Tingsryds kommun och Sportfiskarna.
Åtgärder i Värmland
Åtgärdspaketet för Värmland omfattar cirka 48 miljoner kronor och berör åtgärder i vattendragen Fämtans, Likans och Billans avrinningsområden. Arbetet kommer bland annat handla om att:
- åtgärda vandringshinder och återställa vattendragen efter flottledsrensning. Samtidigt som viktiga livsmiljöer då återskapas, vilket stärker fiskbestånd och den biologiska mångfalden, ger det även bättre förutsättningar för rekreation och ökad naturturism.
- genom passagelösningar och förbättringar i livsmiljöer och vattenkvalitet är förhoppningen att överlevnaden och produktionen av de särskilt utpekade och hotade arterna lax och flodpärlmussla kommer öka.
- genom återskapandet av våtmarker och svämplan förbättra vattendragens naturliga hydrologi och på så vis motverka de negativa effekter som följer av ett förändrat klimat, till exempel översvämningar och torka.
- genom undersökningar före, under och efter åtgärdernas genomförande utvärdera dess effekter i miljön.
Mer information finns på projektets webbplats: