Höga flöden i Värmlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Anlägga våtmark

Vill du anlägga våtmark? Du behöver ansöka om tillstånd för våtmarker som är större än fem hektar. Mindre ytor behöver du endast anmäla.

Våtmarker fyller många funktioner och har ett stort värde ur ett hållbarhetsperspektiv. Framförallt fungerar de som naturliga reningsverk, utjämningsmagasin och gynnar den biologiska mångfalden. Våtmarker utgör livsmiljö för många hotade arter.

Olika typer av våtmark

  • våtmark för att minska näringsläckaget
  • fågelvåtmark
  • översilningsmark
  • viltvatten
  • kräftdamm
  • små våtmarksmiljöer som gynnar den biologiska mångfalden
  • våtmarker som kan användas för bevattning.

Vad är syftet med din våtmark?

Innan du anlägger din våtmark är det viktigt att du vet vilket syfte du har med den så att du får en väl fungerande våtmark. Exempelvis ska inte våtmarker som är avsedda för groddjur innehålla fisk eller kräftor. I en våtmark som anlagts med syfte att minska läckage från växtnäring är det olämpligt att sätta in fisk och/eller kräftor och att utfordra fisk och fågel. Fisk i våtmarker sätter sediment med näringsämnen i rörelse och påverkar fågellivet negativt genom konkurrens om samma föda.

Anmäl eller sök tillstånd

Om du vill anlägga en våtmark med en yta under fem hektar behöver du först göra en anmälan om vattenverksamhet. Du gör anmälan i vår e-tjänst.

Om ytan är större än fem hektar behöver du söka tillstånd. Du söker tillstånd hos mark- och miljödomstolen. Innan du söker tillstånd ska du hålla samråd med Länsstyrelsen.

Om det är uppenbart att varken enskilda eller allmänna intressen skadas av verksamheten behövs varken tillstånd eller anmälan. Det är verksamhetsutövaren som ska visa att undantagsbestämmelserna kan användas.

Bilagor du ska skicka med när du anmäler

Skicka med följande bilagor:

  • Karta där våtmarken är inritad i förhållande till sjöar, vattendrag, diken och så vidare. Inlopp, utlopp och eventuella schaktmassors placering ska vara inritade på kartan.
  • Gärna fotografier över området.

Tänk på detta

  • Fyll i din anmälan noggrant.
  • Meddela dina grannar om det planerade våtmarksbygget, och be dem om ett skriftligt yttrande som du kan skicka med i ansökan. 
  • Den detaljerade kartan ska helst inte vara en blockkarta, utan gärna kopia av fastighetskartan. Vattendrag ska finnas med.
  • Markavvattningsföretag är vanligtvis gamla och kan framstå som övergivna men har nästan alltid kvar sina rättigheter och skyldigheter. Men markavvattningsföretag kan omprövas eller upphävas i mark- och miljödomstolen.
  • Anmälan är avgiftsbelagd. Vid andra prövningar, som till exempel biotopskyddsdispens eller strandskyddsdispens, tillkommer ytterligare en avgift.

Vad händer efter din anmälan?

Din anmälan bedöms med syfte att ta reda på vilken påverkan den planerade våtmarken har på allmänna och enskilda intressen. Här sker ett remissförfarande inom Länsstyrelsen samtidigt som remiss skickas till din kommun och till enskilda som kan ha ett särskilt intresse i saken, exempelvis grannar. För en snabbare handläggning kan du redan i ansökan skicka med skriftliga yttranden från dina grannar. 

Remiss skickas eventuellt även till Trafikverket, Skogsstyrelsen, Havs- och vattenmyndigheten eller andra intressenter som Länsstyrelsen anser vara berörda.

I samband med din anmälan gör Länsstyrelsen eventuellt ett fältbesök.

Av beslutet framgår försiktighetsmått som måste vidtas.

Ekonomiskt stöd

Det finns flera olika ekonomiska stöd till att anlägga eller återställa våtmarker.

Om du har ett jordbruksföretag och vill anlägga en våtmark på eller i anslutning till jordbruksmark, för att minska utsläpp till närliggande vatten eller för att främja den biologiska mångfalden, kan du söka investeringsstöd för vattenvårdsåtgärder från Jordbruksverket.

Investeringsstöd för vattenvårdsåtgärder

Om du är skogsägare och har skog som står på utdikad torvmark, kan du ansöka hos Skogsstyrelsen om ett återvätningsavtal. Om din skog inte passar in i reglerna för ett sådant avtal, kan du istället söka NOKÅS-bidrag (Natur- och kulturvårdsåtgärder i skogen) från Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsens återvätningsavtal Länk till annan webbplats.

Skogsstyrelsens NOKÅS-bidrag Länk till annan webbplats.

Kommuner kan ansöka om LONA-bidrag (Lokala Naturvårdsatsningen) eller LOVA-bidrag (Lokala Vattenvårdsåtgärder). För att anlägga eller återställa våtmark är LONA-bidrag mer förmånligt. Kommunen kan gärna söka i samarbete med markägare eller föreningar. Om du vill anlägga våtmark på egen mark, men inte passar in i reglerna för Jordbruksverkets eller Skogsstyrelsens stöd, så kan du kontakta din kommun och höra om de är intresserade av att söka LONA-bidrag för åtgärden.

Lokala Naturvårdssatsningen (LONA)

Det finns också föreningar som delar ut bidrag till våtmarksåtgärder, dels några föreningar som gemensamt bildat Våtmarksfonden, och dels Naturskyddsföreningen.

Våtmarksfonden Länk till annan webbplats.

Naturskyddsföreningens lokala våtmarksprojekt Länk till annan webbplats.

Våtmarkens historia

Under 1800-talet och 1900-talets första hälft dikades en stor andel våtmarker ut för att skapa ny åker- och betesmark. Behovet av att öka livsmedelsproduktionen var orsaken till torrläggningen som innebar att många av de miljönyttor som våtmarker bidrar med har försvunnit.

Miljömålen och vattendirektivet styr Länsstyrelsens arbete med att fler och bättre våtmarker anläggs i landskapet. Att anlägga rätt typ av våtmarker på rätt plats är ett av många bra verktyg för att minska näringsläckaget till havet. För att återskapa en del av de miljönyttor som gått förlorade finns det möjligheter till ersättning för anläggande och skötsel av våtmarker.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss