Risk för gräsbrand i Värmlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Viltolycka

I Sverige inträffar i genomsnitt mer än en viltolycka var åttonde minut, varje dag året om. Det blir över 62 000 rapporterade viltolyckor på ett år. När en viltolycka sker kan både människor och djur bli skadade eller dö. Därför måste du som förare se upp på våra vägar och ta det försiktigt.

Informationsbanner för viltolycka.se

Viltolyckorna är många och har tyvärr ökat de senaste åren. Under 2018 skedde över 63 000 viltolyckor.

Du kan bidra till att minska viltolyckorna om du lär dig mer om djurens beteende, beroende av viss föda, behov av att dricka, förflyttningar och hur du kan anpassa ditt körsätt till detta. Du måste också kunna läsa av terrängen runt vägen. Du kan förbereda din resa på flera olika sätt och här är några saker att tänka på.

Du och vilda djur på samma väg

Myndigheter och organisationer försöker hjälpa dig som trafikant att förebygga viltolyckor. Vägarna blir säkrare och fordonen bättre. För att du ska få bredare överblick över området omkring vägen utför myndigheterna till exempel siktröjning. De här insatserna räcker emellertid inte. Det är trots allt du som är ute på vägen tillsammans med de vilda djuren. Oavsett vad du har för typ av fordon är det bara din kunskap och ditt omdöme som kan bidra till att en viltolycka undviks.

Använd viltolycks-app och gps-koordinater

Med Nationella Viltolycksrådets app ”Viltolycka” kan du identifiera viltolycksdrabbade vägsträckor. Appen hämtar information om tidigare inrapporterade viltolyckor från viltolycka.se och varnar dig med både bild och ljud. Du kan också läsa av dina gps-koordinater. Koordinaterna lämnar du till polisen om du råkat ut för en viltolycka. Appen finns endast för iPhone.

Skaffa dig viltolycksremsan

Viltolycksremsan sätter du upp på den plats där du sammanstött med ett djur så att eftersöksjägare lätt kan hitta platsen och börja spåra djuret. Viltolycksremsan skaffar du på närmaste bilprovning eller skriver ut en enklare version från Viltolycksrådets webbplats.

Förebygg en olycka

  • Se till att du är utvilad och planera din färdväg.
  • Se till att du har viltolycksremsa i bilen och Viltolycksrådets app i mobiltelefonen innan du startar din färd.
  • Anpassa hastigheten. Tänk på att vilda djur rör sig extra mycket i skymning och gryning och att sikten försämras vid dålig väderlek.

Minnesregler när det skett en viltolycka

  • Varna andra trafikanter – använd din varningstriangel.
  • Ta hand om skadade – larma polis via SOS 112.
  • Markera platsen för sammanstötningen. Använd viltolycksremsan, så att eftersöksjägare hittar platsen.
  • Lämna en tydlig vägbeskrivning – har du gps använd den informationen, eller se koordinaterna på viltolycksappen.

Underlätta för eftersöksjägarna

Ha uppmärksamheten på de eftersöksjägare som på Polismyndighetens uppdrag utför eftersök av det vilda djur som varit inblandade i en viltolycka. Under spårningen är eftersöksjägaren både på vägen och omkring olycksplatsen. För att markera att det är personer på vägen, sätter eftersöksjägaren upp ett varningstält (ser ut som en stor varningstriangel med text ”Viltolycka”). För fordonsförare är det en signal att sänka hastigheten och passera platsen försiktigt.

Rapportera till polisen

Du vet väl att du måste rapportera en sammanstötning med vilda djur till polisen? Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.

För följande vilda djur ska du rapportera sammanstötningen och dessutom markera platsen:

  • björn
  • varg
  • järv
  • lodjur
  • älg
  • hjort
  • rådjur
  • vildsvin
  • mufflonfår
  • utter
  • örn.

Statistik för antal viltolyckor

På Nationella Viltolycksrådets webbplatsen kan du se viltolyckor för respektive viltslag under de senaste fem åren, var de har hänt, med mera. På webbplatsen kan du även söka på län och kommun. Olycksstatistiken uppdateras regelbundet.

Viltolycka.se Länk till annan webbplats.

Sök lokal olycksstatistik (viltolycka.se) Länk till annan webbplats.

För information och frågor om aktuell viltolycksstatistik inom respektive län i landet vänder man sig till länsansvarig polis. För Värmlands del är det Erica Broström 010-567 08 44.

Älgolyckor i Värmland

På Länsstyrelsens viltkarta kan du få en överblick över länets viltolyckor med älg sedan 2019.

Viltkartan, älgolyckor Värmland Länk till annan webbplats.

Kontakt

Viltförvaltning Värmland

Vilttelefon

Telefontider: Måndag - Fredag kl. 09:00 - 12:00
Telefon: 010-224 71 40

Viltmejl
Du kan även kontakta oss via vår viltmejl.
Ange dina kontaktuppgifter samt vad det är du vill ha hjälp med.

Dela sidan:

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss