Mårbacka

Mårbacka är mest känt som Selma Lagerlöfs hem och inspirationskälla, men gården ligger också i ett ovanligt vackert och välbevarat kulturlandskap. Hit kommer årligen 40 000 besökare från olika länder för att besöka huset och trädgården, med dess fruktodlingar, köksträdgård och perennrabatter. Men hur förvaltar och sköter man en sådan historisk trädgård idag? Och vilken var egentligen Selmas största kärlek?

Film om Mårbacka

Klicka på videospelaren nedan om du vill se vår film om det här besöksmålet.

Logo för projekt Cupido

Riksintresse för kulturmiljö

Området runt Mårbacka är utvalt som ett riksintresse för kulturmiljö. Ett riksintresse är en signal om att området har så höga kulturmiljövärden att de ska ha företräde gentemot andra intressen, förutsatt att de andra intressena inte är av riksintresse. Kommunerna ska redovisa riksintresseområdena i sina översiktsplaner, och ange hur de ska tillgodoses i samhällsplaneringen.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Området är öppet för allmänheten att besöka.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

På Mårbacka kan du uppleva både utställningar, trädgård och café. Via länken här kan du titta på fotografier från Mårbacka tagna i 360 grader.

360-gradersfotografier från Mårbacka, Openvirtualworlds Länk till annan webbplats.

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss