Beredskapsveckan

Person i reflexväst berättar om vad som ska ingå i en krislåda.

Foto: Melker Dahlstrand/MSB

Med syfte att sprida information om vad privatpersoner kan göra vid en samhällskris anordnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, samt regionala och lokala aktörer årligen Beredskapsveckan. Årets vecka har tema Sätt igång! och genomfördes under vecka 39.

Beredskapsveckan, tidigare Krisberedskapsveckan, är en nationell kampanj som ska stärka beredskapen och göra fler människor medvetna om vad det innebär att vara förberedd om en samhällsstörning uppstår. Kampanjen genomförs tillsammans med bland andra kommuner och frivilligorganisationer. Under veckan anordnar länets aktörer en rad aktiviteter och utställningar om vad du till exempel behöver i din egen krislåda hemma.

Tema: Sätt igång!

Många hushåll i Sverige behöver generellt stärka sin motståndskraft och egenberedskap. Omvärldsläget har förändrats det senaste åren och årets tema är en uppmaning till att stärka sin egenberedskap innan en kris eller ett krig hotar.

På msb.se kan du lära dig grunderna i hemberedskap och varför det är så viktigt att ha en plan för vatten, värme, kommunikation, mat, betalningar och medicin om det blir kris.

Hemberedskap (msb.se) Länk till annan webbplats.

Sju dagar

Målet med god hemberedskap är att de som kan ska kunna klara sig i en vecka utan samhällets hjälp. MSB har skapat en utmaning som kallas Sju dagar och på deras webbplats kan du anta utmaningen och se hur du går till för att förbereda dig och de i din omgivning.

Sju dagar (msb.se) Länk till annan webbplats.

Digitala utbildningar

Ibland kan det vara svårt att veta vad man ska börja när det gäller hemberedskap. Här har vi samlat en mängd digitala utbildningar som vi även delade ut som ett informationsblad under Beredskapsveckan 2024.

Civilförsvarsförbundet

Civilförsvarsförbunder erbjuder kostnadsfria webbutbildningar på tema hemberedskap, allmän brandkunskap och mycket annat.

Civil.se Länk till annan webbplats.

Friluftsfrämjandet: Bli krisvis

Gillar du friluftsliv? Det finns många likeheter mellan att klara sig en vecka på fjället och att klara sig hemma i en kris. Nu när vintern är på väg kan du även lära dig hur du förbereder dig för ett längre trafikstopp.

Krisvis – bättre krisberedskap (friluftsframjandet.se) Länk till annan webbplats.

MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap)

MSB har flera gratis webbutbildningar som du kan gå för att stärka din beredskap eller som bara vill veta mer om Sveriges totalförsvar.

Digital informationssäkerhetsutbildning för alla (DISA)

Vi lever i dag i ett informationssamhälle där information bearbetas, lagras och kommuniceras i större omfattning än tidigare. Vet du hur du hanterar information säkert?

DISA - Digital informationssäkerhetsutbildning för alla (msb.se) Länk till annan webbplats.

Totalförsvar – ett gemensamt ansvar

En webbkurs för dig som vill lära dig mer om totalförsvaret.

Totalförsvar – ett gemensamt ansvar (msb.se Länk till annan webbplats.änk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Skydd mot informationspåverkan

Desinformation är ett reellt hot mot vårt demokratiska samhälle. I den här kursen får du förutsättningar för att kunna identifiera påverkanstekniker.

Skydd mot informationspåverkan (msb.se) Länk till annan webbplats.

Nato och civil beredskap – en introduktion

I början av 2024 gick Sverige med i Nato. I den här utbildningen kan du lära dig mer om organisationens arbete kopplat till Sveriges beredskapsarbete.

Nato och civil beredskap – en introduktion (msb.se) Länk till annan webbplats.

Röda korset: Våga rädda liv

Det är aldrig för sent att lära sig rädda liv. På Röda Korsets webbplats kan du gå en digital utbildning om första hjälpen.

Våga rädda liv (rodakorset.se) Länk till annan webbplats.

Försvarsmakten: Tillsammans är vi totalförsvaret

För dig som går på gymnaiset eller har en gymnasieelev hemma finns en mobilanpassad utbildning från Försvarsmakten om Sveriges totalförsvar.

Totalforsvarskunskap.se Länk till annan webbplats.

The Exitainer

The Exitainer är en spännande upplevelse för dig som verkligen vill sätta dina kunskaper om hemberedskap på prov. I en inredd container ska du klara av olika uppgifter i en simulerad krissituation där det saknas både värme, el och vatten.

Under Beredskapsveckan 2023-2024 har The Exitainer åkt på turné genom Värmland, håll ögonen öppna för att den återvänder 2025!

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss