Bidrag för våldsförebyggande arbete
Länsstyrelsen i Uppsala län har utlyst medel för projekt som bidrar till att stärka det våldsförebyggande arbetet mot mäns våld mot kvinnor i Uppsala län. Medel kunde sökas av civilsamhällesorganisationer, kommuner och Region Uppsalas verksamheter.
Bakgrund och syfte
Länsstyrelsen har i uppdrag att samordna och utveckla länets arbete för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. I uppdraget ingår att se till att regeringens nationella strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor Länk till annan webbplats. får genomslag i länet. Det övergripande målet är ett jämställt samhälle och att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. I målet ingår även att män och kvinnor, flickor och pojkar ska ha samma rätt till och möjlighet till kroppslig integritet.
Regeringen har fyra prioriterade delmål som är vägledande i arbetet på nationell, regional och lokal nivå. Denna utlysning fokuserar på att stärka det första delmålet:
- Ett utökat och verkningsfullt förebyggande arbete mot våld.
I Regional strategi för ett jämställt och jämlikt Uppsala län 2024-2030 Länk till annan webbplats. finns även särskilt utpekade utmaningar i länet gällande detta målområde:
- Behov av mer och bättre kunskap om destruktiva maskulinitetsnormer och normer som möjliggör våld. Detta i syfte att förebygga våld, men även för att förebygga andra samhällsproblem så som kriminalitet, missbruk, utanförskap, psykisk och fysisk ohälsa som i stor utsträckning kan förklaras av samma bakomliggande faktorer.
- Behov av att i samverkan arbeta förebyggande mot våld på flera arenor samtidigt, så som i skolan, i hemmet, på fritiden och på nätet.
- Behov av att förebygga våld i ungas nära relationer.
- Behov av ett kunskapsbaserat, systematiskt och långsiktigt våldsförebyggande arbete.
Syftet med utlysningen är att möjliggöra aktiviteter som svarar på ovannämda behov och som kan stärka det våldsförebyggande arbetet. Läs mer om våldsförebyggande arbete och vad det kan vara på Jämställdhetsmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats..
Utlysning, målgrupp och tidsperiod
Länsstyrelsen i Uppsala län har fördelat 2 000 000 kr inom ramen för dessa projektmedel. Utlysningsperioden var öppen under perioden 17 juni–1 september 2024.
Bidrag får lämnas till avgiftsfri verksamhet för, eller till förmån för, barn, unga och vuxna i Uppsala län. Medel kunde sökas av civilsamhällesorganisationer, kommuner och Region i Uppsala län och gärna i samverkan. Sökande ska ha haft verksamhet i minst två år före den period som ansökan gäller och ska ha sitt säte i Uppsala län.
Medel har beviljats för insatser eller verksamheter som bedrivs under 2025.
Beviljade projekt 2025
Beviljade projekt 2025
Reflektion, samtal och agerande - verktyg för förändring på arbetsplatsen - RFSU Uppsala tillsammans med Män Uppsala
Tidsperiod: 250101-251231
Projektet är ett samverkansprojekt mellan RFSU Uppsala och Män Uppsala med en kunskapshöjande och våldsförebyggande insats riktad till anställda och/eller fackligt aktiva i mansdominerade branscher.
Våldsförebyggande arbete i Älvkarleby - Älvkarleby kommun
Tidsperiod: 250101-251231
Utbildningsförvaltningen i Älvkarleby kommun ska påbörja ett våldsförebyggande arbete för att ge eleverna kunskap om destruktiva maskulinitetsnormer som möjliggör våld och gynnar en våldsam kultur. Avsikten är påbörja ett arbete med MVP (Mentors in Violence Prevention) skola mellanstadium som ett långsiktigt förebyggande arbete.
Utbildning i våld, trauma och föräldraskap - MVU Mottagningen mot våld i nära relationer i Uppsala
Tidsperiod: 250101-251231
MVU ska utforma och arrangera en utbildning i våld, trauma och föräldraskap för professionella. Utbildningen kommer att ge kunskap om komplext trauma (upprepade negativa barndomsupplevelser) och dess påverkan i nära relationer med särskilt fokus på våldsutövande och våldsutsatthet.
Schyssta Relationer - Uppsala Kvinnojour och Fredens hus
Tidsperiod: 250202 – 250630
Projektet “Schyssta Relationer” är ett samverkansprojekt mellan Uppsala Kvinnojour och Fredens Hus. Projektet ska bidra till större kunskap för gymnasieelever i Uppsala kommun kring våld i nära relationer och samtycke.
Målet med projektet är att utveckla och producera ett interaktivt och diskussionsbaserat workshopprogram på temat våld i nära relationer och samtycke, och sedan genomföra workshops för gymnasieelever i Uppsala kommun.
Våldsprevention i samverkan 2025 - Solrosen Kvinnojour och Heby kommun
Tidsperiod: 250101 – 251231
Syftet med projekt är att stärka samverkan mellan kvinnojouren och Heby kommun så att det våldsförebyggande arbetet når så många invånare och organisationer som möjligt. Insatsens målsättning är att nå ut med ett jämlikt stöd och våldsprevention oavsett var i kommunen man bor.
Alla har rätt att må bra - Öppna förskolan som en arena för våldsförebyggande arbete - Uppsala kommun
Tidsperiod: 250101 - 250630
Insatsen syftar till att översätta och anpassa ett informations- och metodmaterial om våld i nära relationer som arbetats fram av Uppsala universitet till fyra språk; engelska, arabiska, somaliska och tigrinja. Vidare syftar insatsen att vidareutveckla metod- och informationsmaterialet för att använda i mötet med nyanlända och utlandsfödda som besöker öppna förskolans arena.
En Fritidsgård utan våld - Enköpings kommun
Tidsperiod: 250107-250619
Projektet syftar till att stärka fritidsgårdarnas våldsförebyggande arbete. Inom projektet ska personal inom den öppna fritidien kompetenshöjas i normkritik och kring destruktiva maskulinitetsnormer. Kommunen ska även ta fram en handlingsplan för ett stärkt våldsförebyggande arbete och implementering av arbetet i fritidsgårdarna.
JONI - Uppsala kommun
Tidsperiod: 250101-251231
Projektet syftar till att förebygga och förhindra hedersrelaterat våld ochförtryck och annan inskränkning av sexuella rättigheter som kan drabba personer med intellektuell funktionsnedsättning och/eller autism. Inom projektet kommer skolpersonal i anpassad grundskola och anpassad gymnaiseskola utbildas och samtalsgrupper enligt materialet JONI genomföras.
Tryggare Håbo genom samverkan - Håbo kommun
Tidsperiod: 250101-251231
Projektet syftar till att stärka samverkan mellan socialtjänst och polis gällande vuxna våldsutsatta och våldsutövare. Insatser inom projektet är bland annat att utbilda personal inom socialtjänst och polis i våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel, hålla samverkansworkshops och föreläsningar riktade till näringslivet och föreningslivet.
Projektet har beviljats medel inom ramen för länsstyrelsens regeringsuppdrag att stödja kommuner att stärka kunskapen och främja erfarenhetsutbyte för yrkesverksamma som arbetar för att personer som utsätter eller utsatt närstående för våld ska ändra sitt beteende.
Samverkan mot våld - Knivsta kommun
Tidsperiod: 250101-251231
Projektet syftar till att etablera en snabb och effektiv samverkan mellan socialtjänst och polis för att erbjuda stöd och insatser vid våld i nära relationer. Projektet omfattar även utbildning av personal. Målsättningen är att kunna erbjuda stöd och insatser snabbt till våldsutsatta och våldsutövare samt skapa en hållbar samverkansmodell mellan socialtjänst och polis.
Projektet har beviljats medel inom ramen för länsstyrelsens regeringsuppdrag att stödja kommuner att stärka kunskapen och främja erfarenhetsutbyte för yrkesverksamma som arbetar för att personer som utsätter eller utsatt närstående för våld ska ändra sitt beteende.
Utbetalning
Beslut meddelades sökande före 1 november 2024. Utbetalning av medel sker från Länsstyrelsen i Uppsala län innan 31 december 2024.
Information och mallar
Nedan finns information om utlysningen av medel för våldsförebyggande arbete. Här finns även mall för ansökan och budgetmall. Nedan finns även Mall för slutrapportering som ska användas för att slutredovisa projektet.
Information om utlysning av medel för våldsförebyggande arbete 2024 Pdf, 212.7 kB.
Mall för ansökan om medel för våldsförebyggande arbete 2024 Word, 549.6 kB.
Budgetmall för ansökan om medel för våldsförebyggande arbete 2024 Word, 35.8 kB.
Mall för slutrapportering gällande medel för våldsförebyggande arbete 2024 Word, 554.8 kB.
Kontakt
-
Helena Svensson
Handläggare
Telefon 010-2233239
-
Sabina Carlsson
Handläggare, våld i nära relation
Telefon 010-2233269
-
Zekeriya Celik
Handläggare
Telefon 010-2233271