Risk för vattenbrist - Grundvatten i Uppsala länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ny handbok ska ge mer vildsvin på tallriken

ett vildsvin med betar.

Vildsvin är en viktig livsmedelsresurs. Nu finns en handbok som tagits fram av affärsutvecklare i samarbete med branschen.

Företag inom vilthantering, förädling och distribution är avgörande för att mer vildsvinskött ska nå ut till konsumenter. Nu finns en ny handbok som ger praktiska råd till företagare i hela kedjan – från jägare till butik.

Handboken är framtagen av affärsutvecklare tillsammans med företag i branschen och är en del av arbetet med att ta vara på vildsvin som livsmedelsresurs.

Att efterfrågan på vildsvinskött är större än tillgången har konstaterats i flera undersökningar. För att köttet ska nå fram till konsumenten behövs en fungerande kedja – och där spelar företagen en central roll.

– Många företagare sitter på viktiga pusselbitar. Med rätt förutsättningar kan de både utveckla sin egen affär och bidra till att vildsvinsköttet blir mer tillgängligt, säger Emma Eriksson, handläggare på Länsstyrelsen Uppsala län.

Öka lönsamheten i din vilthantering

Svinsmart företagarhandbok innehåller inspirerande exempel och konkreta tips om hur verksamheter kan arbeta med marknadsföring, offentlig upphandling, samverkan och lönsamhetsfrågor. Den riktar sig till företagare som vill vässa sin verksamhet, oavsett om du är erfaren eller i uppstartsfasen.

– Det här handlar inte om att göra allt nytt, utan om att utveckla det du redan gör. Många har liknande utmaningar och här får du tips på hur andra löst dem, säger Ulf Larsson som är nationell projektledare för regeringsuppdraget.

Handboken är en del av det nationella vildsvinspaketet, där flera myndigheter samarbetar för att minska vildsvinsstammen och öka användningen av köttet. Nya regler har gjort det lättare för jägare att sälja vildsvinskött direkt till butik och restaurang, men fler delar i kedjan behöver utvecklas.

– Vi ser ett behov av att stärka företagen i kedjan. Den här handboken är ett stöd för att kunna ta nästa steg – både som enskild och som del i en större helhet. Samverkan mellan intressenterna gör skillnad, avslutar Ulf Larsson.

För dig som vill fördjupa dig ytterligare i innehållet och möta några av dem som bidragit till handboken hålls ett nationellt webbinarium den 17 juni. Du kan förvänta dig konkreta exempel på affärsutveckling som är relevant för mindre företagare i vilt- och vildsvinskedjan.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss