Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nya hållbarhetslöften ska öka takten i miljöarbetet

många personer i ett stort rum framför bord

Kommuner, företag och organisationer har tecknat hållbarhetslöften med länsstyrelsen på Uppsala slott. I år handlar nya löften om ekosystem och biologisk mångfald. Målet är att öka takten i miljöarbetet och att förbättra miljötillståndet i Uppsala län.

Sveriges miljöpolitik handlar om att skapa ett hållbart samhälle utan utsläpp och farliga ämnen, med hänsyn till människor, djur och natur. Inom ramen för Färdplan för ett hållbart län anordnade länsstyrelsen den 22 november en löftesceremoni på slottet. Ett tjugotal aktörer medverkade och hållbarhetslöftena signerades tillsammans med landshövdingen. Färdplan för ett hållbart län är Uppsala läns gemensamma arbete och går ut på att stärka miljö- och klimatarbetet.

– Vi är glada att intresset från kommuner och andra viktiga aktörer är stort. Löftena fungerar som en vägledning för att bland annat minska negativ miljöpåverkan och förbättra förhållanden som rör biologisk mångfald. I grunden handlar det om att främja en långsiktig ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet i Uppsala län, säger landshövding Stefan Attefall.

Arbetet med hållbarhetslöften är helt frivilligt. Varje år samlas aktörerna vid ett par tillfällen för att ta del av inspirationsföreläsningar, dela med sig av erfarenheter eller för att få stöd och råd vid behov. Insatserna följs upp årligen och bidrar till länets miljömålsuppföljning.

Fyra regionala program

I år handlar hållbarhetslöften inom det uppdaterade åtgärdsprogrammet för ekosystem och biologisk mångfald. Programperioden sträcker sig från 2024 till 2028, och totalt har 21 aktörer tecknat hållbarhetslöften inom det nya programmet.

– Vi kan konstatera att både stora och små aktörer har tecknat hållbarhetslöften, från enstaka löften till 60 hållbarhetslöften i något fall, säger Erik Sjödin som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Sammanlagt tecknas löften om 271 aktiviteter. En populär aktivitet som många aktörer valt är ”åtgärder i praktiken: insatser, skötsel och restaurering”.

– Många vill också öka kunskapen om biologisk mångfald och integrera det genom utbildningsinsatser om hållbar utveckling, säger naturvårdshandläggare Anna-Karin Roos på länsstyrelsen.

Frivilligt åtagande för ett hållbart län

Länsstyrelsen har i uppdrag från regering och riksdag att genomföra regionala åtgärdsprogram med bred förankring, för att nå generationsmålet och miljökvalitetsmålen. Inom Färdplan för ett hållbart län ingår fyra åtgärdsprogram: 1) minskad klimatpåverkan, 2) ekosystem och biologisk mångfald, 3) vatten, 4) miljömässigt hållbar samhällsutveckling.

Över 50 aktörer har tecknat hållbarhetslöften med länsstyrelsen. Många aktörer har tecknat flera hållbarhetslöften med aktiviteter inom olika program. Hållbarhetslöftena inom de fyra regionala åtgärdsprogrammen som aktörerna tagit på sig att arbeta med sträcker sig flera år framåt. Inom varje åtgärdsprogram finns en rad aktiviteter som aktörerna kan välja. Till exempel kan det handla om att inventera och övervaka naturvärden i sjöar och vattendrag, utreda klimatförändringens påverkan på biologisk mångfald längs kusten eller inventera och sammanställa värden i befintliga våtmarker.

Målet är förbättrat miljötillstånd i Uppsala län. Aktiviteterna grundar sig i de nationella miljökvalitetsmålen som utgör den ekologiska dimensionen av Agenda 2030, den globala handlingsplanen för omställning till hållbar utveckling. Agenda 2030 antogs av FN:s medlemsländer 2015 och knyter an till FN:s 17 globala hållbarhetsmål.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss