Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Minnesord om Jan-Erik Wikström

Jan-Erik Wikström, landshövding i Uppsala län 1992-1997. Foto: Riksdagen

Jan-Erik Wikström, landshövding i Uppsala län 1992-1997. Foto: Riksdagen

Uppsala läns tidigare landshövding Jan-Erik Wikström har avlidit i en ålder av 91 år efter en kort tids sjukdom. Wikström var landshövding mellan 1992 och 1997. Omtyckt, resultatinriktad och generös är karaktärsdrag som många förknippar med Jan-Erik Wikström.

Jan-Erik Wikström föddes i Stora Skedvi, i Kopparbergs län 1932. Han blev tidigt engagerad i dåvarande Folkpartiet, nuvarande Liberalerna, och var Sveriges utbildningsminister med ansvar för kulturfrågor mellan 1976 och 1982. Med sin partipolitiska bakgrund och många år i riksdagen, men också genom att vara respekterad i alla politiska läger, hade han goda kontakter med departement och statsråd under sin tid som landshövding. När Jan-Erik ringde svarade även statsministern, som en av hans tidigare medarbetare uttryckte saken.

Störst avtryck har Jan-Erik Wikström kanske gjort inom kulturområdet. Både som politiker och som landshövding. Han bidrog aktivt till bildande av Grönsöö Kulturhistoriska stiftelse, vars första ordförande han blev. Kulturintresset odlade han också genom sitt engagemang i stiftelsen Leufsta och vallonbruken i Norduppland. Han har också haft en rad uppdrag såsom ordförande för Sveriges Radio, Kungliga Operan och Dramaten. Under många år var han också förlagschef.

I samband med Estonia-olyckan 1994 tog Jan-Erik Wikström ledningen i samverkan mellan kommuner, kyrkan och landstinget för en samlad och gemensam krishantering.

Wikström hade ett starkt engagemang i frikyrkligheten och inom folkbildningen. Han var engagerad i Svenska Missionsförbundet, numera Equmeniakyrkan, och aktiv i folkbildningen i form av Frikyrkliga Studieförbundet, numera Bilda. 1964 blev han ordförande för Immanuelkyrkan i Stockholm. Ett uppdrag han innehade i 26 år. Han satt i Frikyrkliga studieförbundets styrelse 1957–1976, och från 1970 som ordförande.

Wikström var en uppskattad och effektiv mötesordförande. Nu är hans jordiska sammanträde slut. Det blev långt och innehållsrikt.

Idag omsluter vi hans nära och kära med vår omtanke och uttrycker vår djupaste respekt för hans stora insatser för vårt län.

 

Ann-Cathrine Haglund

Anders Björck

Peter Egardt

Göran Enander

Stefan Attefall

Nuvarande och tidigare landshövdingar i Uppsala län

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss